Bezy wegańskie
Wegańskie bezy powstają z aguafaby, czyli wody odlanej z puszki ciecierzycy i cukru. Woda z puszki? Brzmi nie za ciekawie, prawda? Jeśli jednak spróbujecie, to przekonacie się, że bezy wychodzą jak z białka kurzego. Nie czuć w nich zapachu cieciorki. Aquafaba ubija się bardzo podobnie do białka, więc bezy wegańskie przygotowujemy dokładnie tak, jak klasyczne. Zrobiłam je z ciekawości. Po wegańskim musie czekoladowym, od którego nie mogłam się oderwać, nie miałam żadnych oporów, aby spróbować bez. Takie bezy są super alternatywą w przypadku alergii na jajko lub dla osób na diecie wegańskiej.
Można również użyć wody z puszki białej fasoli (czerwonej również, ale bezy nie będą miały już ładnego, białego koloru). Najpewniejsza jest jednak woda z cieciorki. Można również spróbować zrobić bezy na wodzie z ugotowanej cieciorki, ale taką wodę należy zredukować i nie ma pewności, czy się dobrze ubije.
Składniki na ok. 60 sztuk:
- 150 ml* wody z puszki ciecierzycy (Potrzebna jest 1 puszka 400 g)
- 180 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków lub cukru pudru)
Sposób przygotowania:
- Puszkę z ciecierzycą otworzyć. Ciecierzycę odsączyć na sitku, łapiąc do miski spływającą wodę. Odmierzyć 150 ml. (Może być troszkę mniej lub więcej*).
- Wodę ubić mikserem, miksując na najwyższych obrotach, na sztywną pianę. (Ubijamy jak białka. Nie ma obawy, że ją przebijemy. Trwa to trochę dłużej niż w przypadku białek, ok. 10 minut w zależności od mocy miksera).
- Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier po max. 1 łyżce, powoli, robiąc odstępy po każdym dodaniu, aby cukier mógł się rozpuścić w pianie. Ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.
- Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
- Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C, najlepiej z termoobiegiem przez ok. 90- 100 minut lub dłużej, w zależności od wielkości bez. (Bezy są gotowe, jeśli nie będą się kleić do rąk i będą łatwo odchodzić od papieru do pieczenia. Pieczemy 2 blachy jednocześnie. Polecam termoobieg, ale jeśli go nie macie to ustawcie grzałkę góra- dół i w połowie pieczenia zamieńcie blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci.
Uwagi:
* Przyjmuje się, że proporcja wody do cukru to mniej więcej 1:1, plus dodatkowe 2 łyżki cukru. Zatem, jeśli otrzymacie z puszki mniej niż 150 ml wody, to dodajcie tyle samo objętościowo cukru i dodatkowe 2 łyżki ;)
Z podanego przepisu wychodzą 2 blachy bez (ok. 180 g), tyle co mniej więcej z 4 białek.
Woda z ciecierzycy może mieć temperaturę pokojową lub być schłodzona w lodówce. Próbowałam oba warianty i nie zauważyłam różnicy. Jeśli chcesz spontanicznie zrobić bezy, otwórz puszkę, odlej wodę i postępuj jak w przepisie. Jeśli chcesz najpierw wykorzystać ciecierzycę np. do gotowania, odlej wodę, włóż ją do lodówki (moja stała dwa dni), a następnie schłodzoną ubij.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 60 sztuk, ok. 180g |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |