Bezy wegańskie

42 Komentarzy
Bezy wegańskie

Wegańskie bezy powstają z aguafaby, czyli wody odlanej z puszki ciecierzycy i cukru. Woda z puszki? Brzmi nie za ciekawie, prawda? Jeśli jednak spróbujecie, to przekonacie się, że bezy wychodzą jak z białka kurzego. Nie czuć w nich zapachu cieciorki. Aquafaba ubija się bardzo podobnie do białka, więc bezy wegańskie przygotowujemy dokładnie tak, jak klasyczne. Zrobiłam je z ciekawości. Po wegańskim musie czekoladowym, od którego nie mogłam się oderwać, nie miałam żadnych oporów, aby spróbować bez. Takie bezy są super alternatywą w przypadku alergii na jajko lub dla osób na diecie wegańskiej.

Można również użyć wody z puszki białej fasoli (czerwonej również, ale bezy nie będą miały już ładnego, białego koloru). Najpewniejsza jest jednak woda z cieciorki. Można również spróbować zrobić bezy na wodzie z ugotowanej cieciorki, ale taką wodę należy zredukować i nie ma pewności, czy się dobrze ubije.

Składniki na ok. 60 sztuk:

  • 150 ml* wody z puszki ciecierzycy (Potrzebna jest 1 puszka 400 g)
  • 180 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków lub cukru pudru)

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę z ciecierzycą otworzyć. Ciecierzycę odsączyć na sitku, łapiąc do miski spływającą wodę. Odmierzyć 150 ml. (Może być troszkę mniej lub więcej*).
  2. Wodę ubić mikserem, miksując na najwyższych obrotach, na sztywną pianę. (Ubijamy jak białka. Nie ma obawy, że ją przebijemy. Trwa to trochę dłużej niż w przypadku białek, ok. 10 minut w zależności od mocy miksera).
  3. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier po max. 1 łyżce, powoli, robiąc odstępy po każdym dodaniu, aby cukier mógł się rozpuścić w pianie. Ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.

2

  1. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  2. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C, najlepiej z termoobiegiem przez ok. 90- 100 minut lub dłużej, w zależności od wielkości bez. (Bezy są gotowe, jeśli nie będą się kleić do rąk i będą łatwo odchodzić od papieru do pieczenia. Pieczemy 2 blachy jednocześnie. Polecam termoobieg, ale jeśli go nie macie to ustawcie grzałkę góra- dół i w połowie pieczenia zamieńcie blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.

4

  1. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci.

Uwagi:

* Przyjmuje się, że proporcja wody do cukru to mniej więcej 1:1, plus dodatkowe 2 łyżki cukru. Zatem, jeśli otrzymacie z puszki mniej niż 150 ml wody, to dodajcie tyle samo objętościowo cukru i dodatkowe 2 łyżki ;)

Z podanego przepisu wychodzą 2 blachy bez (ok. 180 g), tyle co mniej więcej z 4 białek.

Woda z ciecierzycy może mieć temperaturę pokojową lub być schłodzona w lodówce. Próbowałam oba warianty i nie zauważyłam różnicy. Jeśli chcesz spontanicznie zrobić bezy, otwórz puszkę, odlej wodę i postępuj jak w przepisie. Jeśli chcesz najpierw wykorzystać ciecierzycę np. do gotowania, odlej wodę, włóż ją do lodówki (moja stała dwa dni), a następnie schłodzoną ubij.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 60 sztuk, ok. 180g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bezy wegańskie Bezy wegańskie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Didi · 1 lat temu
    Beziki wyszły idealnie Sekretem przepisu jest długie ubijanie i spore przerwy między dosypywaniem cukru nawet 4 min I cukier drobny, nie kryształ i nie puder Dodałyśmy barwniki spożywcze z córą i są zdecydowanie lepsze jak z białek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 2 lat temu
    Jak długo woda z ciecierzycy wytrzyma w lodówce? Pytam, bo nie wiem czy zostawiać ją po zużyciu ciecierzycy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    Mi wyszły pieknie a takie same po upieczeniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 3 lat temu
    Moje bezy leciutko rozjechały się w piekarniku na początku, ale w efekcie upiekły się ładnie. Jednak dla mnie są niezjadliwe - potwornie słodkie! Czytałam tu w odpowiedziach na komentarze, że ilość cukru ma znaczenie, więc dałam wg przepisu. Teraz zastanawiam się, czy jednak można połowę cukru zastąpić czymś, np. mąką ziemniaczaną lub inną, żeby utrzymać konsystencję. Ktoś próbował?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Czy z tak zrobionej masy wyjdzie również tradycyjna dużą okrągła beza około 26 cm? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze piec i jak długo? Z góry dziękuję za odpowiedź🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 3 lat temu
    Cudowny smak! Nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Mam jednak problem, zrobiłam je większe, piekłam w 110 stopniach w termoobiegu jednak są beżowe, nie oklapły ale są puste w środku a dół bezy skarmelizowany. Do zjedzenia jest tylko skorupa bez dna, którego sie nie da oderwać od papieru. 😂 mogłabym prosić o jakąś rade gdzie zrobiłam błąd? Czy możliwe, że przez dobór cukru - biały ale nie drobny ani puder?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Z opisu wynika, że za wysoka temperatura i cukier się skarmelizował, czyli nie rozpuścił dokładnie. Proszę użyć drobnego do wypieku i obniżyć temperaturę do 100 stopni. Polecam zacząć od małych bez, jak to opanujesz możesz eksperymetować z większymi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Masa wyglądała pięknie, cukier dobrze się rozpuścił. Dlaczego po nałożeniu bez na blachę i 30 min w piekarniku zrobiły się płaskie wodniste placki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Czy beza uda się jeśli użyje wody po ciecierzycy ale nie z puszki tylko ze słoika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Czy jesli nie mam miksera to jest sens probowac w takim urzadzebiu jak na.zdjeciu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 3 lat temu
    Beza z ksylitolem, cukrem trzcinowym lub za mała ilością cukru nie wychodzi. Cukry musi być więcej niż wody. Przetestowane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Co Pani dodała do tych różowych bez wyglądają świetnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Czerwony barwnik spożywczy w żelu i nie wymieszałam dokładnie ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agata · 3 lat temu
        A czy jest możliwość dodania barwnika naturalnego np soku z buraka/malin, aby wyszły różowe i upieczone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Woda z puszki ubiła się idealnie, dodałam cukru, zrobiłam k, ale po włożeniu do gorącego piekarnika w ciągu 5 minut wszystko zniknęło (rozpłynęło się) :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MartaB · 3 lat temu
    Tak wyglądają moje beziki po upieczeniu z aquafaby. Całkowicie padły. Po raz piąty. Co robić???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Klaudia · 3 lat temu
      U mnie wyglądały podobnie :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nina · 3 lat temu
      Pewnie zależy od rodzaju wody... Ja użyłam aquafaby po odparowaniu i wyszły super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    nie wiem w czym problem u innych osób, u mnie nic sie nie rozplynelo i ładnie sie upiekły. piekłam ze 100 ml wody po ciecierzycy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zmorka · 4 lat temu
    W piekarniku bezy się rozplynęły...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MK · 4 lat temu
    Co zrobic zeby bezy zachowaly suchosc po wyjeciu z zamknietego pudelka ? Niestety po wystudzeniu lub wyjecia ze szczelnie zamknietego pudla zaczynaj pobierac wilgoć z powietrza i kleja sie 😞
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To mają bezy do siebie, że odkryte wchłaniają wilgoć. Powinny być w puszce, żeby były chrupiące.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivona · 4 lat temu
    Wyszły idealne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Mi nie wyszły 2 razy. Raz robiłam na ksylitol A za drugim na cukrze.Nie wiem co robię źle. Rozlały się jak placki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Badia · 4 lat temu
      Ja tez 2 razy probowalam taki sam rezultat rozlaly sie a wlasciwie rozplynely
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        bebe · 4 lat temu
        bo nie mam informacji w przepisie o koniecznym dodatku kwasu, albo w postaci octu albo soku z cytryny.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mag · 3 lat temu
        Ja robię bez termoobiegu, zwykle tez
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nina · 3 lat temu
      Sprawdziłam... Należy przed użyciem aquafabe odparować najlepiej 300ml na 150-170ml!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta Brychczy · 5 lat temu
    Dziękuję, poniżej jest informacja że się da zrobić!!! Moniko, gratuluję i też spróbuję zrobić krążki bezowe?
    Jak długo suszyłaś bezę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ja próbowałam zrobić pavlovą, ale ta pianka w środku już nie jest taka jak w przypadku klasycznej pavlovej. Jest taka klejąca. Następny raz spróbuję wysuszyć całkowicie blaty. Szaczuję, że w 120 stopniach z termoobiegiem to 2,5- 3 godziny tak na oko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Nie udało mi sie kolejny raz. Dodaje cukier trzcinowy, czy tu może byc problem? Za pierwszym razem dalam za malo cukru, podczas pieczenia wszystko sie rozpuscilo. Drugim razem zachowalam proporcje wody do cukru i ubijalam dłużej ale tym razem ubita sztywna piana zaczęła sie rozpływac gdy miksowalam. Dodam ze wszystkie przepisy mi wychpdzily z tej strony :) z innych stron nie korzystam:) pomocy! Chciałam upiec bezy na rocznice slubu :) z gory dziekuje, pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ilość cukru ma znaczenie. Nie można użyć go za mało, bo beza będzie za mało stabilna i jak piszesz, podczas pieczenia się rozpłynie. Spróbuj użyć cukru pudru, chociaż na jeden raz, aby zobaczyć czy dobrze robisz bezy. Później możesz eksperymentować. Powinien być cukier puder lub drobny. Nie dawaj go za mało, 180 g to minimum. Możesz dać 200g. Naprawdę przy bezach nie ma co redukować cukru. Ubijaj wodę z ciecierzycy 10- 15 minut. Puszkę możesz wcześniej schłodzić w lodówce. Niektórzy uważają, że schłodzona woda szybciej się ubija. Cukier dodawaj powoli łyżka po łyżce w dużych odstępach czasowych, aby cukier mógł się rozpuścić. Powodzenia. Mam nadzieję, że się uda (happy) A sprawdziłabym jeszcze skład na puszce. Powinna być tylko ciecierzyca, woda i sól.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika · 5 lat temu
        Wyszła beza! zrobilam dwie duże zamiast malutkich :) wina byla moja, bo użyłam cukru brązowego. Z cukrem pudrem wyszla idealna:) dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam :-)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Pela · 4 lat temu
        I dodaj płaską łyzkie maki ziemniaczanej i łyzeczkie soku z cytryny