Lizaki bezowe

112 Komentarzy
Lizaki bezowe

Kolorowe bezy na patyku. To zwyczajne bezy tylko, że przyklejone do słomki lub patyczka. Można nadać im różne kolory i kształty. Dodatkowo można udekorować różnymi posypkami cukrowymi. Takie lizaki bezowe są ładne same w sobie i mogą być słodką przekąską, dekoracją stołu lub prezentem (jeśli zostaną zapakowane w woreczki celofanowe). Są również piękną dekoracją tortów, babeczek, czy ciast.

Składniki:

Beza:

  • 3 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • słomki papierowe, patyczki do szaszłyków lub drewniane patyczki do lodów
  • barwniki spożywcze w żelu lub proszku, opcjonalnie
  • posypka cukrowa, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. (Można ołówkiem narysować na papierze do pieczenia wybrane kształty, papier odwrócić na drugą stronę).
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodać stopniowo po łyżce cukier. Ubijać tak długo, aż cukier rozpuści się i piana będzie sztywna i lśniąca. (Sprawdzić, rozcierając pianę między palcami).
  3. Chcąc zrobić bezy np. dwukolorowe należy podzielić pianę bezową na pół. Do jednej połowy dodać trochę barwnika spożywczego i wymieszać delikatnie szpatułką, aż barwnik połączy się z pianą, a drugą połowę pozostawić białą. Piany bezowe przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych (woreczków do mrożenia lub ułożyć na dwóch kawałkach folii spożywczej i zwinąć je w rulon). W rękawach cukierniczych odciąć róg (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki). Pianę w rękawach (workach lub folii) włożyć do trzeciego rękawa cukierniczego z okrągłą lub karbowaną, dużą tylką.
  4. Wyciskać z rękawa trochę piany bezowej na słomki i układać je w odstępach na papierze do pieczenia. (W ten sposób słomka przyklei się do papieru i będzie stabilna). Papier do pieczenia też "podkleić" pianą, żeby się nie ślizgał. Wyciskać pianę bezową, robiąc dowolne kształty.

2

3

4

5

  1. Bezy można przed pieczeniem posypać posypką cukrową.
  2. Piec (suszyć) w nagrzanym piekarniku w temperaturze 80°C najlepiej z termoobiegiem* przez ok. 3 godzin lub do czasu całkowitego wysuszenia się bez. (Dobrze wysuszone bezy będą łatwo odchodzić od papieru do pieczenia). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (używam puszki lub pojemnika szklanego), w suchym miejscu.

Uwagi:

  • *Można piec również przy ustawieniach grzałki góra- dół. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami.
  • Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości bez. Również temperatura pieczenia może się trochę różnić w zależności od piekarnika. Za wysoka spowoduje, że beza zacznie łapać kolor beżowy. (Ja najczęściej suszę bezy w temperaturze 110°C i są ok, ale delikatnie zalatują beżem. Dlatego tutaj, chcąc uzyskać śnieżnobiały kolor bezy, zredukowałam temperaturę do 80°C i suszyłam bezy dłużej).
  • Zbyt duża ilość barwnika spożywczego w żelu rozcieńcza pianę bezową i może spowodować, że gotowa beza popęka.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10 okrągłych lizaków, jak na zdjęciu 4

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Lizaki bezowe Lizaki bezowe Lizaki bezowe

Lizaki bezowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Jaki barwnik fioletowy Pani użyła? Kolor jest piękny❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda.P · 2 lat temu
    Chciałam podziękować , rok temu tak bardzo walczyłam ze dziś jest o niebo lepiej .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 2 lat temu
    Wyszły idealne, ale popełniłam błąd i zostawiłam je na całą noc na blacie i do rana nieco zawilgły. "Dosuszyłam" je godzinę w 80' z termoobiegiem i zaraz po wystudzeniu zamknęłam w szczelnych pojemnikach. Mam nadzieję, że dotrwają w niezmienionej formie 4 dni, bo mają posłużyć do dekoracji tortu dla córki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda.P · 2 lat temu
      Lepiej zostawić w piekarniku jak na blacie, jeżeli były dosuszone i są obecnie w suchym miejscu to będzie dobrze , taka beza jest do użytku przed 2 miesiące.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lidia · 1 lat temu
      A tort z lizakami wyglądał tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Jak zwykle super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Czy te słomki papierowe nie spalą się w piekarniku podczas pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 lat temu
    Witam chciałabym wykorzystać takie lizaki jako podarunki. Kiedy mogę zapakować je w celofan, aby się nie rozpłyneły i jak długo mogą być tak spakowane?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Szczelnie zapakowane, pojedynczo wytrzymają kilka tygodni. Proszę zapakować, gdy wystygną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Super przepis, wyszly dobrze, moje pierwsze lizaki bezowe. Naszczecie nie zmieniły kształtu a tego balam się najbardziej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 2 lat temu
    A cukiereczki kiedy pani daje przed upieczeniem czy po na czymś pani mocuje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Dzięki za super przepis. Pierwszy raz w życiu robiłam bezy... wyszły super ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Witam,Jakich barwników Pani używa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    WitamTo moja pierwsza beza. Tutaj w formie lizaków.Mi osobiście jak na pierwszy raz się podobają.Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Czy mogę prosić o nazwę tylki która wykonam takie piękne lizaki z głównego zdjęcia? Chce wykonać lizaki takie jak na tym zdjęciu i nie wiem jaka tylke kupić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    3 białka o jakiej łącznej gramaturze? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Witam. Ile mniej więcej zielonego barwnika Pani dodała, aby uzyskać takie kolory? Pozdrawiam! 😊
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Używam barwników Wilton w żelu i dodaję je na wykałaczce, aż do uzyskania pożądanego koloru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    A czy z tego przepisu to mogę zrobić mini pavlove?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Upiekłam jak w przepisie, były suoer włożyłam do szklanego zamykanego pojemnika na drugi dzień mięciutkie przyklejone jeden do drugiego, ciągnące, czemuuuu??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Mogą być dwa powody: Albo pojemnik nie jest całkiem szczelny, albo jeśli jest to bezy nie wystarczająco dosuszone. Wtedy trzeba wydłużyć czas suszenia. Mimo, że wydają się być suche, warto je dłużej przytrzymać w piekarniku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 3 lat temu
      Moje były wilgotne, ale z innego przepisu. A jak otworzyłam pojemnik to srovily się chrupki po nocy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    TrishBakesCakes · 3 lat temu
    Super przepis. Lizaki zawsze wychodza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Osa w kuchni. · 3 lat temu
    Lizaki wyszły super, dziękuję za przepis 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Moje bezy się rozpływają :( biało ubite idealnie ale jak już dodaję cukru pudru to zaczyna się lać i długie ubijanie nic nie pomaga. Na pewno muszę większą tylke kupić, ale co zrobić żeby się nie rozpływałą beza??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie dodawaj za szybko cukru, powoli po max łyżce i miskuj porządnie ok. 1 minuty po każdym dodaniu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 3 lat temu
      Chyba to przez cukier puder. Dodaj zwykły cukier lub cukier drobny miksuj długo i sprawdzają czy na opuszkach palców czujesz jeszcze cukier. Jak nie będziesz czuć juz grudek będzie okej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 3 lat temu
    Mam pytanie co robię źle? Moje lizaki po chwili tracą swój kształt, mam na myśli to, że robią się takie gładkie placki bez krawędzi żadnych. Od czego to zależy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Najprawdopodobniej źle ubita piana bezowa, za mało sztywna. Tylka za mała i nie ma ostrych, głębokich krawędzi. Polecam kupić duże, metalowe tylki.