Kolorowe bezy na patyku. To zwyczajne bezy tylko, że przyklejone do słomki lub patyczka. Można nadać im różne kolory i kształty. Dodatkowo można udekorować różnymi posypkami cukrowymi. Takie lizaki bezowe są ładne same w sobie i mogą być słodką przekąską, dekoracją stołu lub prezentem (jeśli zostaną zapakowane w woreczki celofanowe). Są również piękną dekoracją tortów, babeczek, czy ciast.
Składniki:
Beza:
3 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
słomki papierowe, patyczki do szaszłyków lub drewniane patyczki do lodów
barwniki spożywcze w żelu lub proszku, opcjonalnie
posypka cukrowa, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. (Można ołówkiem narysować na papierze do pieczenia wybrane kształty, papier odwrócić na drugą stronę).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodać stopniowo po łyżce cukier. Ubijać tak długo, aż cukier rozpuści się i piana będzie sztywna i lśniąca. (Sprawdzić, rozcierając pianę między palcami).
Chcąc zrobić bezy np. dwukolorowe należy podzielić pianę bezową na pół. Do jednej połowy dodać trochę barwnika spożywczego i wymieszać delikatnie szpatułką, aż barwnik połączy się z pianą, a drugą połowę pozostawić białą. Piany bezowe przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych (woreczków do mrożenia lub ułożyć na dwóch kawałkach folii spożywczej i zwinąć je w rulon). W rękawach cukierniczych odciąć róg (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki). Pianę w rękawach (workach lub folii) włożyć do trzeciego rękawa cukierniczego z okrągłą lub karbowaną, dużą tylką.
Wyciskać z rękawa trochę piany bezowej na słomki i układać je w odstępach na papierze do pieczenia. (W ten sposób słomka przyklei się do papieru i będzie stabilna). Papier do pieczenia też "podkleić" pianą, żeby się nie ślizgał. Wyciskać pianę bezową, robiąc dowolne kształty.
Bezy można przed pieczeniem posypać posypką cukrową.
Piec (suszyć) w nagrzanym piekarniku w temperaturze 80°C najlepiej z termoobiegiem* przez ok. 3 godzin lub do czasu całkowitego wysuszenia się bez. (Dobrze wysuszone bezy będą łatwo odchodzić od papieru do pieczenia). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (używam puszki lub pojemnika szklanego), w suchym miejscu.
Uwagi:
*Można piec również przy ustawieniach grzałki góra- dół. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości bez. Również temperatura pieczenia może się trochę różnić w zależności od piekarnika. Za wysoka spowoduje, że beza zacznie łapać kolor beżowy. (Ja najczęściej suszę bezy w temperaturze 110°C i są ok, ale delikatnie zalatują beżem. Dlatego tutaj, chcąc uzyskać śnieżnobiały kolor bezy, zredukowałam temperaturę do 80°C i suszyłam bezy dłużej).
Zbyt duża ilość barwnika spożywczego w żelu rozcieńcza pianę bezową i może spowodować, że gotowa beza popęka.
Mam inny problem ;) bezy pyszne,chrupiące ale... ale nie mam takiego ładnego kształtu. Mam zwykle metalowe końcówki nie jakieś markowe i nie wiem czy tu nie leży problem. Czy ma to znaczenie? Chcąc zrobic zwykły okrągły lizak wychodzi mi placek na patyku.
Nie muszą być markowe, ale polecam duże tj. około 3 cm średnicy na górze (ta okrągła część). Druga sprawa to dobrze ubita, sztywna piana, bo tylko taka będzie trzymać kształt.
Dzień dobry, jeżeli piana jest dobrze ubita, to może być też tak, że gwiazdka w tylce ma mało ostre kształty. Raz się połasiłam na plastikową tylkę i i przy kremie też mi wychodziły mało ostre kontury :)
Może wyszły Ci grubsze lub w Twoim piekarniku trzeba je suszyć dłużej? Następnym razem trzymaj je dłużej lub podwyższ temperaturę (tak o 10st). Musisz wyczuć swój piekarnik ;)
Witam ile dni wcześniej mogę upiec lizaki bezowe chciałabym ozdobić nimi tort oraz mniejszymi bezikami ale nie wiem również kiedy mogę wyłożyć te drobniejsze na ciasto żeby nie odeszły? Bardzo proszę o odp.
Dobrze wysuszone lizaki bezowe mogą leżeć tygodniami w szczelnej puszce.
Kiedy ułożyć małe beziki na torcie, zależy od kremu/ masy jakim będzie tort otynkowany. Jeśli będzie to masa maślana to bezy się długo utrzymają. Jeśli będzie to krem wilgotny na bazie śmietany/ serka to najlepiej ułożyć przed podaniem, bo będą się powoli rozpuszczać.