Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i malinami

6 Komentarzy
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i malinami

Ciastka bezowe w kolorze różu, wypełnione bitą śmietaną i udekorowane malinami, pasującymi kolorystycznie do gniazdek. Taka różowa wersja bez sprawdzi się na szczególne okazje jak np. Dzień Matki, czy Walentynki.

Gniazdka bezowe są z zewnątrz chrupiące, a w środku ciągnące. Jeśli chcecie całą bezę chrupiącą, zrezygnowałabym z soku z cytryny i skrobi i suszyłabym gniazdka ok. 2 godzin.

Składniki na 9 sztuk:

Piana bezowa:

  • 4 białka (z jajek rozmiaru M, ok. 135- 140 g), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 200 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 1 kopiata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • różowy barwnik spożywczy w żelu lub proszku (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ok. 400 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 250 g świeżych malin
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

  1. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować w odstępach 9 okręgów o średnicy ok. 7 cm (np. od szklanki). Papier odwrócić na drugą stronę.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (grzałka góra- dół). (Przy bezach preferuję termoobieg).
  3. Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem. Na końcu dodać ocet i skrobię i ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić. (Rogi papieru do pieczenia można podkleić pianą bezową, wtedy nie będzie się przesuwał).
  4. W rękawie cukierniczym (najlepiej jednorazowym, żeby nie przebarwić rękawa) od wewnątrz namalować wykałaczką paski różowym barwnikiem.

4

  1. Ubitą pianę przełożyć do rękawa.
  2. Pianę wyciskać na narysowane okręgi, formując najpierw podstawę, kręcąc spiralę od środka okręgu na zewnątrz.

2

  1. Następnie zrobić brzeg, formując okrąg.

3

  1. Z pozostałej piany bezowej zrobić klasyczne beziki.
  2. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) i piec 1 godzinę. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Jeśli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią i nie zrobiły się klejące na zewnątrz).

5

  1. Ubić słodką śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Napełnić nią gniazdka i przykryć również brzeg.

6

  1. Udekorować malinami i listkami mięty. Podawać najlepiej od razu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i malinami Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i malinami Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i malinami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 1 lat temu
    Bezy wyszły pięknie. Po upieczeniu schowane w szczelnym pojemniku -podane z bitą śmietaną i owocami polane fruzelina malinową. Córka mówi,że były pyszne...goście mieli problem z jedzeniem ich widelczukiem bo bardzo spód był ciągnący .Żałuję,że nie spróbowałam ich przed podaniem. Czy taka ciągnącą się beza miała wyjść?Jak uzyskać efekt kruchej ,łatwo kruszącej się przy jedzeniu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak miało wyjść. Wyglądają ładnie. We wstępie napisałam: "Gniazdka bezowe są z zewnątrz chrupiące, a w środku ciągnące. Jeśli chcecie całą bezę chrupiącą, zrezygnowałabym z soku z cytryny i skrobi i suszyłabym gniazdka ok. 2 godzin."
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paulina · 1 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź.Tak właśnie pomyslalam ,że im krócej się piecze to bardziej się ciągną. Przepis jest super bo nigdy wcześniej nie wyszły mi tak ładne bezy.Pozdrawiam serdecznie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 2 lat temu
    Chyba coś poszło nie tak 🤷🏼‍♀️☹️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Czy można włożyć do lodówki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, koniecznie, jeśli nie zostaną zjedzone od razu. Nie powinny być jednak długo przetrzymywane, bo zaczną podchodzić wodą.