Bezy z lodami
Lekkie, kruche i słodkie bezy przełożone grubą warstwą ulubionych lodów. Użyłam do ich przygotowania domowych lodów czekoladowym, wykorzystując czekoladę o 80% zawartości kakao. Lody wyszły mocno czekoladowe i nie za słodkie, co idealnie pasuje do słodkiej bezy.
Składniki na ok. 9 sztuk:
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 1 litra ulubionych lodów (u mnie z przepisu: "Lody czekoladowe", z czekoladą 80%)
Dodatkowo:
- ok. 3 kostek czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.
- Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą, ozdobną tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki).
- Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 7 cm, pozostawiając odstępy między nimi, ponieważ bezy urosną. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi, następnie papier odwrócić. Okręgi będą przez papier przebijać).
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 2 godzin, aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Gotowe bezy pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną.
- Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy małej łyżeczki rozprowadzić chłodną czekoladę na połowie bez. (Najlepiej nie dotykać bezy tylko pozwolić, aby czekolada spłynęła z łyżeczki na bezę).
- Lody wyciągnąć z zamrażarki i poczekać, aż lekko zmiękną.
- Rozkładać po kolei na bezach grubą warstwę lodów i przykrywać drugą bezą z czekoladą na wierzchu. Gotowe bezy ułożyć na desce i włożyć do zamrażarki na co najmniej godzinę, aby lody stwardniały.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 9 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 17217
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!