Bezowe choinki

4 Komentarzy
Bezowe choinki

Zielone bezy w kształcie choinek ozdobione kolorową, cukrową posypką. Bezy są dość duże i całe chrupiące. Dzieci będą zachwycone.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • zielony barwnik spożywczy barwniki w żelu lub proszku
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, dalej miksując dodać trochę zielonego barwnika spożywczego. Miksować, aż piana równomiernie się zabarwi.
  3. Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie otwartej gwiazdy.
  4. Wyciskać bezy okrężnym ruchem o średnicy ok. 6cm i wysokości ok. 7cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami.

2

  1. Bezy posypać posypką cukrową.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg lub grzałka góra- dół) przez 3 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  2. Przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Bezowe choinki Bezowe choinki Bezowe choinki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 2 lat temu
    Czy jeżeli choineczki wyszły mi kremowe a nie zielone,  to oznacza że za mało dałam barwnika , czy za długo się piekły,  czy za wysoką temp miałam?? A piekłam wg przepisu. Pozdrawiam 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie wiem jaka była zabarwiona masa bezowa przed pieczeniem. Ten barwnik Oetkera jest dość słaby. Po upieczeniu bezy powinny być mniej więcej takie jak przed pieczeniem. Spróbuj obniżyć temperaturę w twoim piekarniku o 10 stopni i obserwuj bezy podczas suszenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Jak udekorować bezy,żeby posypka się przykleiła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Posyp przed pieczeniem bezy posypką. Posypka przyklei się do klejącej piany z białek.