Zielone bezy w kształcie choinek ozdobione kolorową, cukrową posypką. Bezy są dość duże i całe chrupiące. Dzieci będą zachwycone.
Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 10 sztuk:
3 białka
150g cukru
szczypta soli
zielony barwnik spożywczy barwniki w żelu lub proszku
posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
Gdy piana będzie sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, dalej miksując dodać trochę zielonego barwnika spożywczego. Miksować, aż piana równomiernie się zabarwi.
Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie otwartej gwiazdy.
Wyciskać bezy okrężnym ruchem o średnicy ok. 6cm i wysokości ok. 7cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami.
Bezy posypać posypką cukrową.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg lub grzałka góra- dół) przez 3 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
Przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
3 lat temu
Czy jeżeli choineczki wyszły mi kremowe a nie zielone, to oznacza że za mało dałam barwnika , czy za długo się piekły, czy za wysoką temp miałam?? A piekłam wg przepisu. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie wiem jaka była zabarwiona masa bezowa przed pieczeniem. Ten barwnik Oetkera jest dość słaby. Po upieczeniu bezy powinny być mniej więcej takie jak przed pieczeniem. Spróbuj obniżyć temperaturę w twoim piekarniku o 10 stopni i obserwuj bezy podczas suszenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
7 lat temu
Jak udekorować bezy,żeby posypka się przykleiła?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Posyp przed pieczeniem bezy posypką. Posypka przyklei się do klejącej piany z białek.