Lody czekoladowe

7 Komentarzy
Lody czekoladowe

Pyszne, kremowe, domowe lody o smaku czekoladowym. Do ich przygotowania możecie wybrać czekoladę o mniejszej lub większej zawartości kakao, według uznania.

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 żółtek
  • 100 g cukru
  • 150 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  2. Do garnka wlać mleko i śmietanę. Zagotować.
  3. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca. Wlać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką.
  4. Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać, mieszając łyżką, na małej mocy palnika, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie może za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. (Gdyby masa nie była jednolita, zmiksować chwilę blenderem do uzyskania gładkiej masy). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
  5. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki.
  6. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 3 godziny. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).

Uwaga:

  • Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je wcześniej, aby lekko zmiękły. (Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym lody będą bardziej czekoladowe, ale też bardziej zwarte i będą potrzebowały więcej czasu, aby zmięknąć).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1 litra

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lody czekoladowe Lody czekoladowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    adam · 1 lat temu
    Co do zasady, chociaż wszędzie w przepisach na bazę francuską są 4 zółkta na 200-300 ml śmietanki, to w praktyce jest to ilość przeznaczona na kilogram lodów. Tutaj spokojnie wystarczyłoby 2 żółtka, bo lecytyna jest już w czekoladzie.
    Wbrew pozorom przy dobrej maszynie nie ma też potrzeby dogrzewać masy na maksa (chyba, ze celem lepszej pasteryzacji), w zasadzie dojście do  temperatury ok. 60 stopni i schłodzenie jest wystarczające. Maszyna do lodów zrobi resztę pracy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Witam. Lody przepyszne. Ale proszę sprawdzić dlaczego po wydrukowaniu przepisu jest on napisany jakim koszmarnym językiem - kalką. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 2 lat temu
    Masa mi się zaważyła. Przepis dla uzdolnionych kucharzy. Pozdrawiam. Bożena.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 2 lat temu
      Za gorące mleko i za szybko wlane do zoltek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Bardzo dobry przepis polecam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anonimek · 3 lat temu
    Super jutro zjem sobie lody (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Witam, z jakiej maszyny do lodów Pani korzysta. Chcę kupić coś sprawdzonego.

    Pozdrawiam serdecznie