Lody stracciatella
Śmietankowe lody z kawałkami czekolady bez dodatku jajek. Lody przygotowane są wyłącznie ze słodkiej śmietany, mleka, cukru i kawałków gorzkiej czekolady.
Składniki:
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Odstawić na bok.
- Cukier zmiksować z zimnym mlekiem i zimną śmietaną, aż się rozpuści.
- Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć co najmniej 1,5 litra pojemności. Masa mrozi się w maszynie ok. 20 minut). Pod koniec mrożenia, dodać posiekaną czekoladę.
- Gotowe lody można podawać od razu (są miękkie) lub przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki. (Lody z zamrażarki, należy wyciągnąć ok. 15 minut przed podaniem, aby lekko zmiękły i dało się nakładać gałki).
Czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 900 ml |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 66957
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!