Kremowe lody z likierem Amaretto i kawałkami słodkich, migdałowych ciasteczek Amaretti. Lody są pyszne, aksamitne, słodkie i o wyraźnym smaku zarówno Amaretto, jak i ciasteczek Amaretti.
Składniki na ok. 900 ml:
250 ml mleka
250 ml słodkiej śmietany 30- 36%
4 żółtka
60 g cukru
50 ml likieru Amaretto
100 g ciasteczek Amaretti + ok. 4 sztuki do dekoracji (kupnych lub z przepisu: “Ciasteczka Amaretti”)
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać mleko i 150 ml słodkiej śmietany. Zagotować.
W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody). Następnie wlać likier Amaretto. Masę schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
100 ml śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy. Wmieszać pokruszone ciasteczka Amaretti.
Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć co najmniej ok. 1,5 litra pojemności). Masę mrozić ok. 50 minut*, następnie przełożyć ją do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 3 godziny, aby można było formować gałki.
Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co godzinę przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Uwaga:
* Mrożenie masy spowalnia alkohol, dlatego w maszynie do lodów nie zamrozi się wystarczająco. Zamrozi się dopiero w zamrażarce. Za to po zamrożeniu, lody mają idealną konsystencję i można je nakładać od razu po wyciągnięciu z zamrażarki.