Lody truskawkowe bez jajek

6 Komentarzy
Lody truskawkowe bez jajek

Mocno truskawkowe, pyszne, aromatyczne, domowe lody z maszyny bez dodatku jajek. Są orzeźwiające. Składają się ze świeżych truskawek słodzonych cukrem i bitej śmietany. Idealne na upały.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • ok. 60 g cukru (lub do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać sok z cytryny, cukier i zmiksować blenderem na mus. (Sprawdzić, czy są wystarczająco słodkie). Mus truskawkowy schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
  2. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do chłodnego musu.
  3. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć ok. 1,5 litra pojemności). Gotowe lody można podawać od razu (są miękkie) lub przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 2- 3 godziny, aby można było formować gałki.

Uwaga:

*Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 20 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 700 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Lody truskawkowe bez jajek Lody truskawkowe bez jajek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 2 lat temu
    Jeśli się nie ma soku z cytryny to trzeba chłodzić cukier czy nie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mb · 3 lat temu
    a czy jak nie dodam soku z cytryny do lodów to czy to wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    A co jak nie mam maszyny do robienia lodów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To trzeba masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).