Lody miętowe z kawałkami czekolady


Pyszne, zielone lody o smaku miętowym z kawałkami czekolady gorzkiej lub czekoladek z nadzieniem miętowym "After Eight". Lody są bardzo smaczne, kremowe, orzeźwiający i wyraźnie miętowe. Różnica w smaku między lodami z czekoladą gorzką, a z czekoladkami After Eight jest taka, że z czekoladkami lody są troszkę słodsze i jeszcze bardziej miętowe. Oba warianty są smaczne ;).
Składniki na ok. 900 ml:
- 250 ml mleka
- 250 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 100 ml syropu miętowego
- 100 g czekolady gorzkiej lub 10 sztuk czekoladek "After Eight"
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać mleko i 150 ml słodkiej śmietany. Zagotować.
- W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
- Całą masę przelać z powrotem do garnka (najlepiej ponownie umytego) i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody). Następnie wlać syrop miętowy i ewentualnie dodać trochę zielonego barwnika spożywczego dla koloru. Masę schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
- Czekoladę gorzką lub czekoladki After Eight posiekać na drobne kawałki.
- 100 ml śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy. Jeśli dodajemy czekoladki After Eight należy je również teraz dodać. (Gorzką czekoladę dodać pod koniec mrożenia masy w maszynie do lodów).
- Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć co najmniej ok. 1,5 litra pojemności. Pod koniec mrożenia dodać posiekaną gorzką czekoladę). Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na ok. 3 godziny, aby można było formować gałki.
- Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Uwaga:
- Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość: |
ok. 900 ml |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Odsłon: 54558
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!