Lody brzoskwiniowe
Kremowe, domowe lody na żółtkach o smaku brzoskwiniowym. Lody są smaczne, orzeźwiające i delikatnie brzoskwiniowe. Jeśli pozostanie Wam brzoskwiń, możecie pokroić je na kawałki i podać do lodów.
Składniki na ok. 1 litr:
- 500 g świeżych, dojrzałych brzoskwiń
- 3 żółtka
- 300 ml mleka
- 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie naciąć na krzyż nożykiem, zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, następnie przelać zimną wodą, ściągnąć skórkę i wyciągnąć pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, dodać 50 g cukru i zagotować. Od zagotowania, gotować dalej na średniej mocy palnika 5 minut, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Następnie ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę. Pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić garnek do zimnej wody).
- Do drugiego garnka wlać mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Zagotować.
- W tym czasie utrzeć żółtka z 50 g cukru na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
- Całą masę przelać z powrotem do garnka (najlepiej ponownie umytego) i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Należy się nie śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić garnek do zimnej wody).
- Chłodne puree brzoskwiniowe dodać do chłodnej masy jajecznej i wymieszać łyżką. Masę schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
- 100 ml śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.
- Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć ok. 1,5 litra pojemności). Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki.
- Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Uwaga:
- Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość: |
ok. 1 litra |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 18542
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!