Lody malinowe bez jajek
Pyszne, domowe lody o smaku malinowym. Orzeźwiające, kremowe, mocno malinowe i bez dodatku jajek. W ich skład wchodzi tylko puree malinowe, słodka śmietanka i cukier do smaku. Krótko mówiąc miód- malina ;)
Składniki:
- 400 g świeżych malin
- 70 g cukru
- 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Maliny przełożyć do garnka, zasypać cukrem i doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować dalej ok. 3 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Przetrzeć przez sitko, aby oddzielić mus od pestek. (Pestki wyrzucić. Chyba, że komuś pestki nie przeszkadzają, to można maliny nie przecierać tylko całość zmiksować blenderem, aby powstała gładka masa).
- Do musu wieszać 100 g słodkiej śmietany i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
- 200 g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnego musu malinowego.
- Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. Gotowe lody można podawać od razu (są miękkie) lub przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 2 godziny, aby można było formować gałki.
Uwaga:
- Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 20 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 600 ml |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 33339
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!