Klasyczne lody kawowe na żółtkach, kremowe, o intensywnym smaku kawy. Można zaserwować je dorosłym zamiast popołudniowej kawy. Bardzo smaczne.
Składniki na ok. 1 litr:
300 ml mleka
300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
4 żółtka
100 g cukru
8 g kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Dodać kawę rozpuszczalną. Zagotować, mieszając, aby kawa się rozpuściła.
W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody). Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
100 ml śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.
Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć ok. 1,5 litra pojemności). Lody przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 3 godziny, aby można było formować gałki.
Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Uwaga:
Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.