Lody orzechowe
Domowe lody orzechowe na żółtkach. Do wyboru można przygotować lody o smaku orzechów laskowych lub włoskich. Które lepsze? Trudno powiedzieć. U mnie w domu zdania są podzielone ;).
Składniki:
- 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 400 ml mleka
- 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 90 g cukru
- 4 żółtka
Do dekoracji (opcjonalnie):
- posiekane orzechy
- posiekana czekolada orzechowa
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać mleko i śmietanę. Zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Garnek przykryć talerzykiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Trwa to ok. 2 godzin, ale można zostawić na dłużej, nawet na całą noc).
- Chłodne mleko z orzechami przelać przez drobne sitko, aby oddzielić mleko od zmielonych orzechów. Orzechy ugnieść łyżką, aby wycisnąć całe mleko. (Przecedzone orzechy już nie będą potrzebne).
- Przecedzone mleko zagotować.
- W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
- Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody). Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
- Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć np. folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki.
- Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Uwagi:
- Orzechy laskowe można zmielić samemu na mąkę lub kupić gotowe, zmielone. Włoskie należy zmielić, ponieważ zmielonych nie ma w sprzedaży.
- Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.
- Na dwóch pierwszych zdjęciach od góry widać lody o smaku orzecha laskowego, a na dwóch ostatnich o smaku orzecha włoskiego.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość: |
ok. 700 ml |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 23818
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!