Mocno kremowe lody o smaku truskawkowym przygotowane z serka mascarpone, słodkiej śmietanki i świeżych truskawek. Lody można przygotować bez maszyny do lodów i nie trzeba ich mieszać podczas mrożenia. Można oczywiście zrobić je również w maszynie do lodów. Będą wówczas jeszcze bardziej aksamitne i kremowe.
Składniki na ok. 1 litr:
400 g świeżych truskawek
250 g serka mascarpone, schłodzony
200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
50 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do miski, dodać cukier puder i zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na bok. (Jeśli lody będą przygotowywane w maszynie do lodów, schłodzić puree truskawkowe w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc).
Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Dodać zmiksowane truskawki i wymieszać delikatnie trzepaczką do połączenia.
Lody można przygotować bez maszyny do lodów: Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin (ok. 4- 6) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. (Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je wcześniej przed podaniem, aby zmiękły).
Lody można przygotować również w maszynie do lodów: Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć co najmniej ok. 1,5 litra pojemności). Gotowe lody można podawać od razu. Są miękkie, ale da się formować gałki. Można również przełożyć je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki.
Jeśli masz thermomix i zmiksujesz mrożone truskawki i połączysz je z ubitym mascarpone i śmietanką to tak. Natomiast według przepisu nie, ponieważ rozmrożonej żywności nie powinno się ponownie zamrażać.