Pyszne, domowe lody jogurtowe dla ochłody w upalne dni. Lody przygotowane są na bazie jogurtu greckiego i mrożonych owoców. Dzięki użyciu zamrożonych owoców, lody można przygotować dosłownie w 5 minut. Wystarczy zmiksować owoce z jogurtem, dosładzając je według uznania cukrem pudrem, miodem, ksylitolem itp. Jedynym istotnym warunkiem jest posiadanie mocnego blendera, który poradzi sobie ze zmiksowaniem zamrożonych owoców.
Składniki na ok. 500 ml:
300 g mrożonych owoców np. truskawek, jagód, borówki amerykańskiej, malin, owoców leśnych, mango
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej np. miodu, ksylitolu)
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego (u mnie thermomix) włożyć zamrożone owoce. Dodać jogurt i cukier puder.
Zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
Lody są gotowe i można podawać je od razu. Są jednak miękkie. Można przełożyć je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby lekko stwardniały i dało się formować gałki. (Na zdjęciu lody po 2 godzinach mrożenia).
Uwaga:
Na zdjęciu pierwszym znajdują się jogurtowe lody z mango, a na ostatnim jogurtowe lody z jagodami.