Czekoladowe lody na bazie bananów tylko z dwóch składników, do przygotowania bez maszyny do lodów. Lody są łatwe i szybkie do wykonania, a do tego kremowe, bez dodatku cukru i przede wszystkim zdrowe.
Składniki na ok. 500 ml:
4 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone (czyt.: "Jak mrozić banany")
20- 30 g kakao (dodaję 30 g i lody są mocno czekoladowe)
Sposób przygotowania:
Zamrożone banany i kakao przełożyć do naczynia miksującego (u mnie Thermomix).
Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. W międzyczasie zatrzymać urządzenie i silikonową szpatułką zsunąć składniki ze ścianek naczynia na dół. (Gdyby urządzenie nie radziło sobie ze zmiksowaniem bananów, należy pozostawić je na 10 minut, aby lekko zmiękły).
Podawać od razu. (Jeśli lody nie zostaną w całości zjedzone, należy od razu przełożyć je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i zamrozić).