Kremowe lody bananowe (Nice cream)
Wegańskie lody na bazie mrożonych bananów, tym razem w najprostszej wersji, czyli bez dodatku innych mrożonych owoców. Same zmiksowane, mrożone banany z dodatkiem masła orzechowego, które nadaje im jeszcze większej kremowości. Pyszne, zdrowe, delikatne i naturalnie słodkie. Można oczywiście zmiksować tylko banany, ale jeśli lubicie masło orzechowe to warto go dodać dla smaku i jeszcze większej kremowości lodów.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
- 1 łyżka kremowego masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów, bez dodatków) lub domowego masła orzechowego (przepis tutaj: "masło orzechowe")
Sposób przygotowania:
- Zamrożone banany i masło orzechowe przełożyć do naczynia miksującego (u mnie Thermomix).
- Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. W międzyczasie zatrzymać urządzenie i silikonową szpatułką zsunąć składniki ze ścianek naczynia na dół. (Gdyby urządzenie nie radziło sobie ze zmiksowaniem bananów, należy pozostawić je na 5- 10 minut, aby lekko zmiękły).
- Podawać od razu. (Jeśli lody nie zostaną w całości zjedzone, należy od razu przełożyć je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i zamrozić. Jednak najsmaczniejsze są świeżo przygotowane).
Czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 17713
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!