Nice cream (lody na bazie bananów)
Pyszne, kremowe, zdrowe i wegańskie lody tylko z dwóch składników. Podstawowym składnikiem są zamrożone banany. Wystarczy zmiksować same banany, aby otrzymać lody. Można dodać do nich również dowolne owoce mrożone lub zrobić wersję czekoladową. Takie lody nie zawierają laktozy, glutenu, tłuszczu, ani dodatkowego cukru (tylko ten zawarty w owocach). Na stronie znajdziecie już przepis na kremowe lody bananowe z dodatkiem masła orzechowego: "Kremowe lody bananowe (Nice cream)" oraz czekoladową wersję: "Lody czekoladowo- bananowe". Poniżej kilka przykładów na lody owocowe. Na zdjęciach możecie zobaczyć lody malinowe, ananasowe i borówkowe.
Składniki (każdy rodzaj na ok. 7- 8 gałek, ok. 3 porcje):
Lody malinowe:
- 2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
- 100 g mrożonych malin
Lody ananasowe:
- 2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
- 100 g mrożonych kawałków ananasa
Lody borówkowe:
- 2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
- 100 g mrożonej borówki amerykańskiej
Lody truskawkowe:
- 2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
- 100 g mrożonych truskawek
Lody mango:
- 2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
- 100 g mrożonych kawałków mango
Sposób przygotowania:
- Zamrożone banany i wybrane owoce przełożyć do naczynia miksującego (u mnie Thermomix).
- Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. W międzyczasie zatrzymać urządzenie i silikonową szpatułką zsunąć składniki ze ścianek naczynia na dół. (Gdyby urządzenie nie radziło sobie ze zmiksowaniem bananów, należy pozostawić je na 5- 10 minut, aby lekko zmiękły).
- Podawać od razu. (Jeśli lody nie zostaną w całości zjedzone, należy od razu przełożyć je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i zamrozić. Jednak najsmaczniejsze są świeżo przygotowane).
Czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |