Jak mrozić banany
Często kupujemy banany i nie wszystkie zjadamy. Leżą sobie, ciemnieją i nie zawsze mamy pomysł na ich wykorzystanie. Można zrobić z nich ciasto bananowe, smoothie, dodać do jaglanki, owsianki, ale jeśli nie mamy czasu i pomysłu po prostu je zamroźmy. Mrożone banany możemy wykorzystać do zrobienia orzeźwiającego smoothie, smoothie bowl, czy szybkich i zdrowych lodów na bazie bananów (zwanych nice cream). Zamrożony banan nadaje kremowej konsystencji, osładza i ochładza.
Odkąd spróbowałam zamrozić banany, zawsze mam co najmniej dwie sztuki w zamrażarce. W ten sposób mogę spontanicznie zrobić fit lody na deser lub orzeźwiający napój w upalny dzień. Nie boję się kupić za dużo bananów z obawy, że się zmarnują ;)
W zależności do czego użyjemy mrożonego banana, możemy zamrozić go pokrojonego, w całości, bez skórki lub ze skórką lub też puree. Osobiście polecam zamrozić banana obranego ze skórki i pokrojonego na kawałki. Łatwo wtedy wyciągnąć potrzebną porcję i mniejsze kawałki łatwiej się miksuje.
Składniki:
- dojrzałe lub mocno dojrzałe banany
Sposób przygotowania:
- Banany obrać ze skórki i pokroić na grubsze plasterki.
- Deskę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć plasterki bananów tak, aby się nie stykały. (Nie należy wrzucać ich od razu do woreczka, ponieważ zamrożone nie będzie można rozdzielić). Włożyć do zamrażarki na co najmniej 1- 2 godziny lub do całkowitego zamrożenia. Zamrożone kawałki przełożyć do woreczka do mrożenia, wypuścić powietrze, zamknąć i włożyć z powrotem do zamrażarki. (Możecie je również włożyć bezpośrednio do woreczka do mrożenia. Ja tak robię, aby było szybciej. Plasterki bananów należy rozłożyć na płasko tak, aby leżały pojedynczo, wypuścić powietrze z worka i tak na płasko zamrozić).
- Dobrze jest na woreczku napisać ile bananów się w nim znajduje i datę.
- Można przechowywać w zamrażarce do 3- 4 miesięcy.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |