Jak wyfiletować pomarańczę
Jak w prosty sposób wyfiletować pomarańczę (również cytrynę, czy grejpfruta), czyli wyciąć same cząstki bez białej skórki i błonek. Wycięte cząstki owocu smakują zarówno same jak również w deserach, ciastach, czy sałatkach.
Składniki:
- świeże pomarańcze, ilość według potrzeby
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę umyć i osuszyć.
- Ostrym i dużym nożem odciąć gruby plaster z góry i dołu, ścinając całą skórę i w miarę możliwości jak najmniej naruszając miąższ. (Ten etap należy zrobić na wyczucie. Jedne pomarańcze mają cieńszą, a inne grubszą skórę. Można ściąć najpierw cieńszą warstwę, a jeśli jeszcze nie zetniemy całej białej skórki to jeszcze raz ściąć).
- Ustawić pomarańczę na desce, na jednej ściętej stronie, aby stała stabilnie.
- Nożem ścinać skórę od góry do dołu, w miarę możliwości ścinając skórę i błony, a jak najmniej miąższu. Tak obrać całą pomarańczę. W razie potrzeby obrać/ odciąć pozostałe białe skórki i błonki.
- Teraz, najlepiej trzymając owoc w dłoni, należy wycinać cząstki między błonami, starając się, aby wyciąć całą cząstkę bez błonek. (Nóż wsuwamy między błonkę, a cząstkę miąższu). W ten sposób należy wyciąć wszystkie cząstki. (Najlepiej zrobić to nad miską, aby złapać sok, który będzie przy tym wypływał. Z pozostałych w ręku błonek, dodatkowo wycisnąć sok, ściskając je w ręku mocno. Sok można wykorzystać do jakiegoś przepisu lub wypić).
Odsłon: 6580
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!