Jak otworzyć kokos
Przy kupnie kokosa należy nim potrząsnąć, aby sprawdzić, czy w środku jest woda. Jeśli słyszymy chlupanie, oznacza to, że kokos jest świeży i możemy go kupić. Nieświeże kokosy są bowiem wyschnięte w środku.
Kokos to bardzo twardy owoc, dlatego zabierając się za jego otworzenie trzeba wiedzieć jak to zrobić. Zdecydowanie nie polecam rzucania kokosem o ziemię lub rozbijanie siekierą. Robiąc to umiejętnie, nie stracimy wody kokosowej i otrzymamy 2 miseczki, które można wykorzystać np. jako pucharki na owoce.
Na skorupie kokosa znajdują się 3 ciemne „oczka”. W jednym z nich należy zrobić dziurę przy pomocy korkociągu (albo ostrego noża). Jedno „oczko” jest zawsze miększe od pozostałych. Przy otwieraniu nie obędzie się bez użycia siły. Najtrudniej jest zacząć. Trzeba mocno nacisnąć na kokos, aby wbić korkociąg. Kolejno należy wkręcać korkociąg tak, jakbyśmy chcieli otworzyć wino.
Następnie przez otwór, wylewamy wodę kokosową do miseczki. (Można ją wypić, albo wykorzystać do zrobienia mleka kokosowego).
Następnie można rozbić kokos na pół. Najprostsza metoda to wziąć młotek do ręki i jego wąską stroną uderzać w kokos dokładnie po jego średnicy, obracając go po każdym uderzeniu. (Zawsze tak robię i po paru uderzeniach mam już otwarty kokos).
Można również włożyć kokos do rozgrzanego piekarnika (180°C) i piec ok. 30 minut. Kokos należy obserwować. Gdy pęknie, należy go od razu wyciągnąć z piekarnika. Mamy szczęście, gdy tak się stanie. Jednak nie zawsze tak się dzieje. Jeśli nie pęknie, należy wyciągnąć go po 30min., pozostawić, aż lekko ostygnie i kolejno uderzać w niego młotkiem. Otwieranie powinno pójść łatwiej niż bez podgrzewania.
Z otwartego kokosa wyciągamy miąższ. Najłatwiej jest pociąć go ostrym nożykiem na grube paski. Takie kawałki łatwiej się wyciąga. Paski podważamy nożykiem, oddzielając je od skorupki.
Miąższ można obrać z brązowej skórki nożem, albo obieraczką do warzyw. Nie jest to jednak konieczne. Skórka jest jadalna. Jeśli robimy wiórki kokosowe, należy tę skórkę usunąć. Jeśli chcemy zrobić płatki do dekoracji - warto ją pozostawić. Płatki kokosowe uzyskamy krojąc miąższ obieraczką od warzyw.
Płatki kokosowe możemy wykorzystać do tego przepisu: "Torcik kokosowy".