Lody z solonym karmelem
Domowe lody o smaku solonego karmelu. Kremowe, słodkie, a dodatek soli do karmelu "podkręca" jego smak i sprawia, że lody są tak pyszny, że nie można się od nich oderwać.
Składniki na ok. 1 litr lodów:
- 200 ml mleka
- 400 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 5 żółtek
- 200 g cukru
- ½ - ¾ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Do miski wlać mleko i śmietanę. Odstawić na bok.
- 150 g cukru wsypać do dużej patelni z grubym i szerokim dnem i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Na średniej mocy palnika skarmelizować cukier na złoty kolor. (Nie mieszamy cukru. Gdy zacznie się roztapiać należy potrząsać patelnią, aby cukier równomiernie się skarmelizował. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki).
- Gdy cukier się skarmelizuje powoli wlewać mleko ze śmietaną, energicznie mieszając trzepaczką na niskiej mocy palnika, aż karmel się rozpuści. Odstawić z palnika.
- Utrzeć żółtka z cukrem i ½ łyżeczką soli na jasną, kremową masę. (Więcej soli można dodać później według uznania. Ja dodaję od razu ¾ łyżeczki, ale jak ktoś nie jest przekonany to lepiej dosolić gotową masę).
- Gorące mleko karmelowe wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
- Całą masę przelać do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić przez kilka godzin lub noc w lodówce.
- Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć co najmniej ok. 1,5 litra pojemności). Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, aby można było formować gałki.
- Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co godzinę przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Uwaga:
- Lody po zamrożeniu mają idealną konsystencję (nie twardnieją na kamień) i można je nakładać od razu po wyciągnięciu z zamrażarki.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość: |
ok. 1 litra |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 18207
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!