Banany na patyku z masłem orzechowym, orzeszkami i czekoladą
Banan na patyku w maśle orzechowym, orzeszkach ziemnych i czekoladzie. Wyborny deser, a'la lody.
Próbowaliście już przepisu na "mrożone banany w czekoladzie"? To super przekąska szczególnie na upały. Ten przepis to rozszerzenie tamtego. Deser wzbogacony jest dodatkowo o masło orzechowe i solone orzeszki ziemne, które idealnie pasują smakowo zarówno do czekolady jak i bananów.
Robiłam ten deser kilkakrotnie z mrożonym bananem, jak i ze świeżym. Jeśli nie chcecie mrozić banana, to wybierzcie gęste masło orzechowe, które dobrze pokryje banana i utrzyma na nim orzeszki. W przypadku "lejącego" się masła orzechowego trzeba banany zamrozić, aby całość się trzymała. Z resztą mrożone banany są bardzo smaczne, kremowe i smakują jak lody ;)
Ilość użytych orzeszków zależy od waszego upodobania. Można obtoczyć banana w orzeszkach tak, że cały będzie nimi pokryty (jak na zdjęciach, ale na 2 banany zużyjemy aż puszkę orzeszków) lub można posypać go orzeszkami gdzieniegdzie.
Składniki:
- 2- 3 banany
- masło orzechowe (polecam 100% orzechów w składzie)
- 200 g orzeszków ziemnych, prażone i solone
- 200 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Dodatkowo:
- drewniane patyczki do lodów
Sposób przygotowania:
- Banany obrać ze skórki i przekroić na pół. W każdą połówkę wbić patyczek do lodów. Banany ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do zamrażarki na ok. 1- 1,5 godziny. (Jeśli masło orzechowe jest w miarę gęste, to można pominąć mrożenie bananów).
- Banany posmarować masłem orzechowym, posypać lub obtoczyć w orzeszkach. (Jeśli masło orzechowe jest na tyle gęste, że przyklejone do niego orzeszki dobrze się trzymają, można od razu obtaczać banany w czekoladzie. Jeśli natomiast masło orzechowe jest lejące i orzeszki ześlizgują się z niego, to należy tak przygotowane banany zamrozić, aż całość będzie stabilna).
- Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Przy pomocy łyżeczki polewać szybko banana roztopioną czekoladą. (Czekolada szybko zastyga, jeśli banan był zamrożony).
- Ułożyć z powrotem na desce z papierem i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godziny, aby czekolada stwardniała. (Dłużej mrożone banany robią się bardzo twarde. Mocno zmrożone należy wyciągnąć ok. 10- 15 minut wcześniej przed spożyciem, aby lekko zmiękły. Tak zamrożone banany można przechowywać do ok. 1 miesiąca w zamrażarce).
Czas przygotowania (bez czasu mrożenia): |
||
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!