Banany w czekoladzie na zimno. Smakują niczym lody ;). Zdrowa przekąska na upały.
Składniki:
3 banany
ok. 150 g czekolady (u mnie gorzka)
1 łyżka oleju np. rzepakowego
Posypka do wyboru:
krokant
posiekane orzechy lub migdały
posypka cukrowa
wiórki kokosowe
Dodatkowo:
6 patyczków do lodów
Sposób przygotowania:
Banany obrać ze skórki i przekroić na pół. W każdą połówkę wbić patyczek do lodów. (Użyłam grubych słomek). Banany ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do zamrażarki na ok. 1- 1,5 godziny.
Po tym czasie czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
Przy pomocy łyżeczki polewać szybko banany roztopioną czekoladą. (Czekolada szybko zastyga). Od razu posypać wybraną posypką.
Podawać od razu lub ułożyć z powrotem na desce z papierem i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godziny, aby czekolada stwardniała. (Dłużej mrożone banany robią się bardzo twarde. Mocno zmrożone należy wyciągnąć ok. 10- 15 minut wcześniej przed spożyciem, aby lekko zmiękły).