Lody waniliowe

6 Komentarzy
Lody waniliowe

Pyszne, kremowe, domowe lody o smaku waniliowym. Klasyka wśród lodów.

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Do garnka wlać mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Zagotować.
  3. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
  4. Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
  5. 100 g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.
  6. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć co najmniej ok. 1,5 litra pojemności). Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki.
  7. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).

Uwaga:

  • Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość:

ponad 1 litr

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lody waniliowe Lody waniliowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    A jeśli masa się zważyła to można ją jakoś uratować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 1 lat temu
    Też robię często lody w domu, ale ubijam akurat za pomocą blendera z ariete. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Postrozny · 3 lat temu
    Witam! Czy lody można zrobić bez śmietany? Z samego sosu z dodatkiem truskawek? Robię w maszynie. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Leon · 3 lat temu
    jutro próbuję myślę że będą dobre :headphone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maurycy · 7 lat temu
    Doskonały przepis, ubita kremówka dodaje puszystości i lekkości.
    Następnym razem planuję zmniejszenie ilości cukru do 60-70 g: preferujemy desery mniej słodkie...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Piotr · 3 lat temu
      Cukier zmniejsza temperaturę zamarzania. Jak dasz mniej cukru to będą twarde.