Lody jogurtowe o smaku chałwowym
Lody chałwowe przygotowane z jogurtu greckiego i pasty tahini. Dobrze jest wyczuwalny smak zarówno chałwowy jak i jogurtowy. Lody można przygotować przy użyciu maszyny do lodów lub bez.
Składniki:
- 100 g pasty tahini (kupnej, jasnej lub z przepisu: „Pasta Tahini”)
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 300 g jogurtu greckiego
- 80 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Pastę tahini zmiksować blenderem z cukrem pudrem i jogurtem na gładką masę.
- Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do masy.
- Następnie przelać masę do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby można było formować gałki.
- Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Ilość: |
ok. 800 ml |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 20285
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!