Lody jogurtowo- truskawkowe

1 Komentarz
Lody jogurtowo- truskawkowe

Proste lody na patyku z naturalnego jogurtu i świeżych truskawek. Bardzo lubiane przez dzieci.

Składniki na 6 foremek, każda o pojemności 70 ml:

  • 200 g świeżych truskawek
  • 200 g jogurtu naturalnego (polecam grecki)
  • ok. 1 łyżki miodu (lub innej substancji słodzącej do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować razem z jogurtem i miodem blenderem na gładką masę. (W thermomixie miksować ok. 30s./ obr. 7). W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować.
  2. Masę jogurtowo- truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.
  3. Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Lody jogurtowo- truskawkowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Świetny przepis.