Proste lody na patyku z naturalnego jogurtu i świeżych truskawek. Bardzo lubiane przez dzieci.
Składniki na 6 foremek, każda o pojemności 70 ml:
200 g świeżych truskawek
200 g jogurtu naturalnego (polecam grecki)
ok. 1 łyżki miodu (lub innej substancji słodzącej do smaku)
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować razem z jogurtem i miodem blenderem na gładką masę. (W thermomixie miksować ok. 30s./ obr. 7). W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować.
Masę jogurtowo- truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.
Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.