Lody truskawkowe z nerkowców

Napisz komentarz
Lody truskawkowe z nerkowców

Wegańskie lody bez nabiału i glutenu z foremek. Przygotowane są z truskawek, banana i orzechów nerkowca. Bardzo smaczne, zdrowe i lubiane przez dzieci.

Składniki na 8 foremek, każda o pojemności 70 ml:

  • 350 g świeżych truskawek
  • 1 banan
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1- 2 łyżki cukru pudru (lub syropu klonowego, z agawy lub innej substancji słodzącej)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnie odsączyć.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Banana obrać i pokroić na kawałki. Banana zmiksować blenderem razem z truskawkami i orzechami na gładką masę. Posłodzić według uznania i ponownie zmiksować.
  3. Masę truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
  4. Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Lody truskawkowe z nerkowców Lody truskawkowe z nerkowców Lody truskawkowe z nerkowców
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!