Lody truskawkowe z nerkowców
Wegańskie lody bez nabiału i glutenu z foremek. Przygotowane są z truskawek, banana i orzechów nerkowca. Bardzo smaczne, zdrowe i lubiane przez dzieci.
Składniki na 8 foremek, każda o pojemności 70 ml:
- 350 g świeżych truskawek
- 1 banan
- 100 g orzechów nerkowca
- 1- 2 łyżki cukru pudru (lub syropu klonowego, z agawy lub innej substancji słodzącej)
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnie odsączyć.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Banana obrać i pokroić na kawałki. Banana zmiksować blenderem razem z truskawkami i orzechami na gładką masę. Posłodzić według uznania i ponownie zmiksować.
- Masę truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
- Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 8 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 17381
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!