
Wegańskie lody bez nabiału i glutenu z foremek. Przygotowane są z truskawek, banana i orzechów nerkowca. Bardzo smaczne, zdrowe i lubiane przez dzieci.
Składniki na 8 foremek, każda o pojemności 70 ml:
- 350 g świeżych truskawek
 - 1 banan
 - 100 g orzechów nerkowca
 - 1- 2 łyżki cukru pudru (lub syropu klonowego, z agawy lub innej substancji słodzącej)
 
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnie odsączyć.
 - Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Banana obrać i pokroić na kawałki. Banana zmiksować blenderem razem z truskawkami i orzechami na gładką masę. Posłodzić według uznania i ponownie zmiksować.
 - Masę truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
 - Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 8  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 
 
 