Deser w pucharkach z malinami, serkiem mascarpone, twarogiem i bitą śmietaną. Kremowy, lekki, nie za słodki, orzeźwiający, szybki i łatwy do przygotowania.
Składniki na ok. 4 porcje:
200 g malin, świeżych lub mrożonych
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 g twarogu z wiaderka lub quarku (użyłam Quark 40%), schłodzonego
300 g słodkiej śmietany 30%, schłodzonej
2 łyżki cukru (lub erytrytolu/ ksylitolu)
ok. 4 łyżek cukru pudru (lub erytrytolu/ ksylitolu zmielonego na puder)
Do dekoracji:
płatki/ wiórki kokosowe lub trochę startej, białej czekolady
Sposób przygotowania:
Mrożone maliny przełożyć do rondelka. (Malin wcześniej nie rozmrażać). Dodać 2 łyżki cukru i mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a maliny rozmrożą. (Świeże maliny zmiksować od razu z cukrem blenderem i przetrzeć, jak w p.2).
Garnek ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przetarty mus malinowy podzielić na pół do dwóch miseczek.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru.
Odlać wodę z mascarpone i twarogu. Sery przełożyć do innej miski, dodać 3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od smaku i kwaśności sera) i zmiksować chwilę. Wyłączyć mikser i wmieszać ubitą śmietanę delikatnie szpatułką.
3 kopiate łyżki masy serowej dodać do jednej miseczki z musem malinowym i wymieszać delikatnie.
Do 4 pucharków/ szklanek rozłożyć mniej więcej połowę masy serowej (najłatwiej przy użyciu rękawa cukierniczego). Na masę serową wyłożyć masę serowo-malinową, na to mus malinowy (pozostawiając trochę na wierzch), resztę masy serowej i resztę musu malinowego.
Deser udekorować płatkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Najlepiej schłodzić przed podaniem, ale można podawać również od razu.