Deser budyniowo- bananowy
Łatwy deser z domowego budyniu waniliowego, przełożonego plasterkami bananów, bitą śmietaną i niewielką ilością czekolady. Deser jest lekki, nieprzesłodzony, o smaku waniliowo- bananowym.
Jeśli wolicie, możecie użyć też kupnego budyniu w proszku i przygotować go według opakowania.
Składniki na 2 duże porcje (na 2 pucharki ok. 450 ml):
Budyń waniliowy:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- ½ laski wanilii
- 20 g cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 30 g czekolady gorzkiej
- ok. 100 g (lub ml) słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- listki świeżej mięty (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować budyń waniliowy: Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- 1,5 szklanki (375 ml) mleka, ziarenka wanilii i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje.
- Gotowy budyń ściągnąć z pieca. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać trzepaczką, ale dosłownie po 1- 2 obrocie, aby zapobiec powstaniu kożucha, nie rozrzedzając przy tym budyniu.
- W tym czasie, gdy budyń powoli stygnie, obrać banany, pokroić w plasterki, przełożyć do miski i wymieszać z łyżką soku z cytryny.
- Czekoladę zetrzeć na tarce do warzyw. (Na dowolnych oczkach. Ścieram na średnich oczkach, na bocznej ściance, na drobne wiórki).
- Połowę lekko ciepłego lub chłodnego budyniu rozłożyć do dwóch pucharków. (Lekko ciepły budyń lepiej się rozkłada).
- Powierzchnię budyniu posypać po ok. 2 łyżeczkami startej czekolady. (Czekolada może się trochę roztopić od ciepłego budyniu).
- W każdym pucharku rozłożyć po ¼ plasterków banana i przykryć resztą budyniu.
- Posypać startą czekoladą i rozłożyć resztę plasterków banana.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec łyżeczkę cukru pudru. Ubitą śmietanę rozłożyć na bananach. Posypać z wierzchu startą czekoladą i udekorować listkami mięty.
- Najlepiej podawać od razu. Można też deser schłodzić w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 2- 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 36435
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!