Prosty, lekki, wielowarstwowy deser w szklankach. Składa się z warstwy ciasteczkowej z krokantem orzechowym, musu jabłkowego i jogurtu naturalnego. W szybkiej wersji możecie pominąć krokant (kawałki orzechów w karmelu) i użyć samych ciasteczek.
Składniki na 4 porcje:
50 g dowolnych orzechów (użyłam włoskich)
50 g cukru
50 g ciasteczek owsianych (w wersji bezglutenowej: dowolnych ciasteczek owsianych lub kruchych)
400 g musu jabłkowego, kupnego lub z przepisu: "Mus jabłkowy"
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
4 łyżeczki cukru pudru
cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać. Cukier wsypać na dużą patelnię z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić.
Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać posiekane orzechy i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel obkleił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.
Ciasteczka owsiane i orzechy w karmelu pokruszyć razem na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta potłuc).
Połowę pokruszonych ciasteczek z karmelem rozłożyć na dnie 4 szklanek.
Wyłożyć połowę musu jabłkowego.
Jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem i połowę rozłożyć na musie.
Wyłożyć resztę pokruszonych ciasteczek z karmelem, następnie resztę musu i na wierzch resztę jogurtu.
Deser można oprószyć cynamonem.
Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. (Deser najlepszy jest w dzień przygotowania).