Mus jabłkowy

8 Komentarzy
Mus jabłkowy

Pyszny, domowy, zdrowy mus jabłkowy o słodko- kwaśnym smaku. Mus jabłkowy można wykorzystać do ciast (szczególnie szarlotki), deserów, naleśników, ryżu na mleku, placków ziemniaczanych, czy po prostu wyjeść łyżeczką prosto ze słoika. Do musu nie dodaję cukru, ale jeśli jabłka są bardzo kwaśne możecie go oczywiście dodać do smaku. Ja w przypadku kwaśnego musu dodaję ksylitol.

Poniżej podaję przykładowe proporcje. Ilość jabłek może być dowolna (mieszcząca się w garnku ;).

Składniki na ok. 1,1 litra:

  • 2 kg dowolnych jabłek (twarde, miękkie, kwaśne lub słodkie)
  • ⅓ szklanki wody
  • sok z ½ cytryny
  • cukier (lub ksylitol opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. (Można pokroić w ósemki, kostkę lub drobniej. Ja kroję w ósemki i jeszcze na pół w poprzek).
  2. Jabłka przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i podlać wodą. Zagotować. Od zagotowania, gotować na średniej mocy palnika, aż jabłka zmiękną i się rozpadną, przynajmniej w większej części i woda wyparuje. Podczas gotowania mieszać często łyżka drewnianą. (Czas gotowania to ok. 20- 50 minut w zależy od rodzaju jabłek. Miękkie jabłka rozpadają się szybciej, twarde dłużej. Twarde jabłka należy dusić pod przykryciem, aby szybciej zmiękły. Miękkich nie trzeba przykrywać. Gdyby podczas gotowania woda wyparowała, a jabłka nie zaczęły się rozpadać, należy dolać trochę wody. I na odwrót- gdyby jabłka podczas gotowania puściły dużo soku, należy część odlać lub odparować jego nadmiar).

2

3

  1. Jabłka zmiksować blenderem na gładką masę. Mus spróbować, czy jest wystarczająco słodki. W razie potrzeby dodać cukier lub ksylitol i jeszcze raz zmiksować.

4

  1. Mus jest gotowy. Można pozostawić go do ostygnięcia, przykryć i przechować w lodówce do ok. 5 dni. Można go również przygotować na zimę. W tym celu gorący mus jabłkowy przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować. (Pasteryzacja: Słoiki przełożyć do garnka wyłożonego ścierką kuchenną lub podwójnie złożonym ręcznikiem papierowym. Wlać wodę o temperaturze podobnej to temperatury słoików, czyli jeśli gorące słoiki to gorącą wodę, do ok. ¾ wysokości słoików. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika na niską, przykryć garnek pokrywką i gotować ok. 20 minut).
  2. Gotowe słoiki wyciągnąć z wody, przekręcić do góry dnem na ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia. (Można słoiki owinąć grubym ręcznikiem/ kocem i pozostawić na kilkanaście godzin do wystygnięcia).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ponad 1 litr

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Mus jabłkowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta Brozek · 2 lat temu
    czy musze pasteryzowac jak goracy mus zamykam odwracam sloik do ostygniecia ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ciekawa · 4 lat temu
    Śliczne te słoiki gdzie takie kupię???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    RealTime · 4 lat temu
    Tylko 1/3 szklanki wody na 2 kg jabłek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mousse · 4 lat temu
    Jak mus to mus
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Polo · 6 lat temu
    Można taki sam mus zrobić z różnych innych owoców?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      To jest przepis na klasyczny mus z jabłek (Apfelmus, bardzo popularny w Niemczech). Inne owoce też podobnie można gotować, dodając cukru w zależności od ich kwaśności i wtedy wyjdzie dżem lub np. ze śliwek powidła śliwokowe. (happy)