Dżem z rabarbaru z nutą pomarańczową. Bardzo smaczny, słodko- kwaśny, ale nie przesłodzony i łatwy do przygotowania. Jeśli wolicie słodkie dżemy, dajcie więcej cukru (ok. 500g).
Składniki na 3 słoiki o pojemności ok. 220ml:
1 kg rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić ok. 1,3 kg rabarbaru)
250g cukru
skórka starta z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier, sok z pomarańczy i cytryny oraz skórkę otartą z pomarańczy.
Smażyć na średniej mocy palnika, mieszając dość często łyżką drewnianą, aż dżem zgęstnieje. Trwa to ponad 1 godzinę. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcić.
Dno garnka (wielkość taka, aby zmieściły się słoiki) wyłożyć ręcznikami papierowymi. Włożyć słoiczki i zalać gorącą wodą do mniej więcej ¾ wysokości słoików. (Gorące słoiki zalewamy gorącą wodą. Temperatura wody i słoików musi być podobna, aby nie pękły). Od zagotowania gotować 15 minut, pod przykryciem. Słoiki wyciągnąć z wody, ułożyć na ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.