Wegańskie Banoffee jest zdecydowanie zdrowsze od klasycznego deseru Banoffee, a w smaku jest przepyszne, kremowe i słodziutkie, choć nie zawiera zwykłego cukru, nabiału, czy glutenu. Składa się ze śmietanki kokosowej, posypanej wiórkami z gorzkiej czekolady, bananów, polanych słodkim karmelem z daktyli i klejąco- chrupiącego, orzechowego spodu.
Składniki na ok. 4 porcje:
Orzechowy spód:
1 szklanka mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
2 łyżki syropu klonowego (lub ewentualnie miodu)
2 łyżki masła orzechowego*
Daktylowy karmel:
¾ szklanki suszonych daktyli bez pestek
4 łyżki masła orzechowego*
szczypta soli
Kokosowa bita śmietana:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
Dodatkowo:
2 banany
1 łyżka soku z cytryny
trochę gorzkiej czekolady do posypania (najlepiej o wysokiej zawartości kakao)
Sposób przygotowania:
Puszkę z mlekiem kokosowym schłodzić w lodówce przez co najmniej 24 godziny.
Suszone daktyle do przygotowania karmelu zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 15 minut. Następnie odsączyć na sitku, nie wylewając wody, w której się moczyły.
Przygotować orzechowy spód. Orzechy, syrop klonowy i masło orzechowe zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę. Masę podzielić na 4 części i rozłożyć na dnie 4 szklanek.
Przygotować daktylowy karmel. Namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli zmiksować blenderem lub w malakserze. Dalej miksując, dodawać stopniowo wodę odlaną z daktyli, aż masa będzie miała konsystencję przypominającą masę krówkową, czyli będzie gładka, kremowa i nie za gęsta.
Banany obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Rozłożyć do szklanek. Polać daktylowym karmelem.
Przygotować kokosową bitą śmietanę. Schłodzone mleko kokosowe w puszce wyciągnąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i otworzyć. Odlać wodę kokosową (można ją wykorzystać np. do smoothie), a śmietankę kokosową (twardą, białą część z puszki) przełożyć do miski. Ubić mikserem na sztywno (jak zwykłą, słodką śmietanę 30- 36%). Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na warstwę karmelową lub przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować deser. Deser posypać startą czekoladą.
Można podawać od razu, ale lepiej schłodzić go w lodówce.
Uwagi:
1 szklanka = 250 ml
*Masło orzechowe polecam czyste, bez żadnych dodatków, czyli 100% orzechów.