Deser Banoffee w wersji wegańskiej

3 Komentarzy
Deser Banoffee w wersji wegańskiej

Wegańskie Banoffee jest zdecydowanie zdrowsze od klasycznego deseru Banoffee, a w smaku jest przepyszne, kremowe i słodziutkie, choć nie zawiera zwykłego cukru, nabiału, czy glutenu. Składa się ze śmietanki kokosowej, posypanej wiórkami z gorzkiej czekolady, bananów, polanych słodkim karmelem z daktyli i klejąco- chrupiącego, orzechowego spodu.

Składniki na ok. 4 porcje:

Orzechowy spód:

  • 1 szklanka mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub ewentualnie miodu)
  • 2 łyżki masła orzechowego*

Daktylowy karmel:

  • ¾ szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • 4 łyżki masła orzechowego*
  • szczypta soli

Kokosowa bita śmietana:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę gorzkiej czekolady do posypania (najlepiej o wysokiej zawartości kakao)

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym schłodzić w lodówce przez co najmniej 24 godziny.
  2. Suszone daktyle do przygotowania karmelu zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 15 minut. Następnie odsączyć na sitku, nie wylewając wody, w której się moczyły.
  3. Przygotować orzechowy spód. Orzechy, syrop klonowy i masło orzechowe zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę. Masę podzielić na 4 części i rozłożyć na dnie 4 szklanek.
  4. Przygotować daktylowy karmel. Namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli zmiksować blenderem lub w malakserze. Dalej miksując, dodawać stopniowo wodę odlaną z daktyli, aż masa będzie miała konsystencję przypominającą masę krówkową, czyli będzie gładka, kremowa i nie za gęsta.
  5. Banany obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Rozłożyć do szklanek. Polać daktylowym karmelem.
  6. Przygotować kokosową bitą śmietanę. Schłodzone mleko kokosowe w puszce wyciągnąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i otworzyć. Odlać wodę kokosową (można ją wykorzystać np. do smoothie), a śmietankę kokosową (twardą, białą część z puszki) przełożyć do miski. Ubić mikserem na sztywno (jak zwykłą, słodką śmietanę 30- 36%). Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na warstwę karmelową lub przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować deser. Deser posypać startą czekoladą.
  7. Można podawać od razu, ale lepiej schłodzić go w lodówce.

Uwagi:

  • 1 szklanka = 250 ml
  • *Masło orzechowe polecam czyste, bez żadnych dodatków, czyli 100% orzechów.

Kuchnia:

Angielska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Deser Banoffee w wersji wegańskiej Deser Banoffee w wersji wegańskiej
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 6 lat temu
    Czy zamiast syropu klonowego lub miodu mozna dodac ksylitol? Jesli tak to czy trzeba tez dodac odrobine wody lub mleka roslinnego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, możesz dodać ksylitol. Myślę, że możesz dodać więcej masła orzechowego np. łącznie 3 łyżki.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Edyta · 6 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź :)