Deser Banoffee

28 Komentarzy
Deser Banoffee

Słodki deser z bananami, masą krówkową, bitą śmietaną i ciasteczkami. Powstał na podstawie popularnego ciasto Banoffee pie. Jest pyszny, wciągający, słodki, a zarazem łatwy i szybki do przygotowania.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 100 g pełnoziarnistych lub owsianych ciasteczek/ herbatników (w wersji bezglutenowej: ciasteczka/ herbatniki bezglutenowe)
  • 240 g masy krówkowej
  • 3 duże banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 350 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • trochę gorzkiej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. (Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Banany obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny.
  3. Do 4 szklanek wsypać po 1 kopiatej łyżce ciasteczek. Ciasteczka przykryć warstwą masy krówkowej. (Dokładnie po 30 g masy, ale można zrobić to na oko ;)). Na masie krówkowej rozłożyć połowę bananów.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Połowę bitej śmietany przełożyć do szklanek.
  5. Na bitą śmietanę wyłożyć ponownie ciasteczka, następnie masę krówkową, banany i bitą śmietanę.
  6. Deser posypać startą czekoladą.
  7. Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Deser można również przygotować dzień wcześniej.

Kuchnia:

Angielska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Deser Banoffee Deser Banoffee
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 1 lat temu
    hej czy ten deser ma gluten ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To zależy jakich ciastek użyjesz. Jeśli deser ma być bezglutenowy to proszę wybrć kruche ciasteczka bezglutenowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mm · 1 lat temu
    Witam jak układać banany?bo na zdjeciu są ułożone na stojąco wokół Puchatka, a w środku jak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    A czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Czy zamiast śmietany 30-36 % można dać po prostu bitą śmietanę ( wersja z proszku ) ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia. K · 2 lat temu
    Pucharki ze zdjęcia są do kupienia w ikeaDeserek pycha😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Super przepis, dziękuję :-) można wiedzieć gdzie Pani kupiła pucharki ze zdjęcia? Wszędzie takich szukam, ale bezskutecznie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie pamiętam. Naczynia zbieram, odkąd prowadzę stronę i gdy mi coś ładnego i przydatnego wpadnie w oko to kupuję ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy można dać budyń karmelowy zamiast masy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Witam. Jakiej pojemności są te szklanki? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To są duże pucharki po 350 ml. Polecam rozlożyć składniki na 4 porcje, bo na dwie będą za duże ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    super, pyszny deser na codzień i od święta! (nod) (y) (^)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Czy jak zrobię dzień wczesniej to banany następnego dnia nie poczarnieją ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Plasterki bananów dobrze wymieszaj z sokiem z cytryny, a bitą śmietaną na wierzchu przykryj banany i będzie dobrze ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 4 lat temu
    Polecam, też robiłam taki deser synowi,mi i mężowi bardzo smakuje,dodaję do blendera kielichowego ciasteczka Belvita miksuję i dodaję do deseru,w pucharkach u mnie wygląda jak na zdjęciu i smakuje wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 4 lat temu
    smaczne (nod) (yn) :handshake (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 4 lat temu
    (nod)Bardzo dobre Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 4 lat temu
    Właśnie zamierzam robić taki deser dzisiaj moim dzieciom mam nadzieje że moimdzieciom posmakuje ten deser :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 4 lat temu
    przepyszny deser robiłam wczoraj dodałam pokruszone w blenderze ciasteczka belvita mężowi,synowi i mi bardzo smakują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Jakie konkretnie ciasteczka? Czy ewentualnie mogą być herbatniki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ciasteczka dowolne owsiane, pełnoziarniste typu" Digestive" lub herbatniki. Właściwie każde takie suche będą dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Robiłam ten deser pierwszy raz wyszedł mi rodzinie smakował jest przepyszny w sam raz na popołudniową kawę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarne Wyskoki · 6 lat temu
    Jest to jeden z lepszych deserów! Połączenie bananów, śmietankowego kremu i karmelu jest mistrzowskie :D
    Twoja wersja wygląda profesjonalnie i baaardzo smacznie :)