Orzeźwiający deser wiśniowy z czekoladą. Puszysta, słodko- kwaśna pianka wiśniowa pod czekoladowym kremem. Pyszny, lekki deser nie tylko na upały. Polecam.
Składniki na ok. 4 porcje: Warstwa wiśniowa:
250g wiśni (waga bez pestek)
4 łyżki cukru
2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
250ml słodkiej śmietany 30- 36%
Krem czekoladowy:
200ml słodkiej śmietany 30- 36%
100g czekolady mlecznej
Do dekoracji:
np. bezy, posypka czekoladowa, świeże wiśnie
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
Do garnka włożyć wiśnie i zasypać cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus wiśniowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do masy wiśniowej.
Masę rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężała.
Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i ściągnąć od razu z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc.
Chłodny krem czekoladowy ubić mikserem do zgęstnienia. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z kształcie gwiazdki i wycisnąć na warstwę wiśniową. Ozdobić posypką czekoladową, wiśniami i bezami.