Deser wiśniowa pianka

1 Komentarz

Deser wiśniowa pianka

Orzeźwiający deser wiśniowy z czekoladą. Puszysta, słodko- kwaśna pianka wiśniowa pod czekoladowym kremem. Pyszny, lekki deser nie tylko na upały. Polecam.

Składniki na ok. 4 porcje:
Warstwa wiśniowa:

  • 250g wiśni (waga bez pestek)
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 250ml słodkiej śmietany 30- 36%

Krem czekoladowy:

  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100g czekolady mlecznej

Do dekoracji:

  • np. bezy, posypka czekoladowa, świeże wiśnie

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  2. Do garnka włożyć wiśnie i zasypać cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus wiśniowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do masy wiśniowej.
  3. Masę rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężała.
  4. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i ściągnąć od razu z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc.
  5. Chłodny krem czekoladowy ubić mikserem do zgęstnienia. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z kształcie gwiazdki i wycisnąć na warstwę wiśniową. Ozdobić posypką czekoladową, wiśniami i bezami.
  6. Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Deser wiśniowa pianka

Deser wiśniowa pianka

Deser wiśniowa pianka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 8 lat temu
    Czy mozna w tej sam sposob zrobic mus z czerwonej porzeczki? czy bedzie pasowalo? oraz czy ilosc zelatyny wtedy bez zmiany?