Ryż na mleku

24 Komentarzy

Ryż na mleku

Ryż na mleku to pyszny, a zarazem bardzo prosty do przygotowania deser. Można podawać go np. ze świeżymi owocami, z cynamonem, rodzynkami, musem jabłkowym, sosem przygotowanym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.

Do ryżu na mleku powinniśmy wybrać taki ryż, który po ugotowaniu będzie miał mazistą i kremową konsystencję. Osobom mieszkającym w Niemczech polecam kupić Milchreis.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 250g ryżu (najlepiej o okrągłych ziarenkach jak do risotto np. arborio)
  • 1litr mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Mleko wlać do garnka. Dodać laskę wanilii, ziarenka oraz masło. Mleko zagotować. Dodać ryż i cukier. Gotować na małej mocy palnika do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. (Ryż powinien ładnie napęcznieć i zmięknąć. Mleko natomiast powinno się prawie całkowicie wchłonąć. W zależności od ryżu trwa to ok. 30minut).
  3. Wyciągnąć laskę wanilii, a garnek z ryżem ściągnąć z pieca, przykryć talerzem i pozostawić na ok. 2 minut. (Ryż jeszcze bardziej napęcznieje).
  4. Gotowy rozłożyć do miseczek. Podawać na ciepło lub zimno. Można oprószyć cynamonem.

Smacznego.

Ryż na mleku

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    W moim domu, dawno temu, czasem zagotowywalo się ryż w mleku rano i zawijano w koce. Po południu był gotowy i nie trzeba było mieszać 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 3 lat temu
    Gotuje ryż ponad pół godz a on dalej aldente 🤷
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Musi być ugotowany do miękkości. To gotuj dłużej. Jeśli będzie taka potrzeba dolej trochę mleka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 4 lat temu
    Ja zrobiłam to z brązowym ryżem i musiałam trochę dłużej gatować ale wyszło przepyszne a jeśli doda się cynamonu jest wyśmienite polecam (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 4 lat temu
    Użyłam ryżu arborio i pomimo że gotowałam go 30 min. dalej był twardy :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natkaa · 4 lat temu
    Czy moge dać zamiast ryżu jakąś kaszę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gerwazy · 4 lat temu
      Kasza kuskus najlepiej nadaje się na słodko.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      nochoski · 4 lat temu
      polecam kaszę mannę
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 4 lat temu
      Moim zdaniem powinien być ryż ponieważ on z mlekiem nadaje cały ten smak. A kasza nie pasuje do tego.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 4 lat temu
        Kasza jaglana plus starte jabłko na koniec i cynamon, można z rodzynkami. Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanki funky nails · 5 lat temu
    Mega z cynamonem i jabłkiem w kostkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 5 lat temu
    Ryż dodajemy luzem czy w woreczku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      luzem ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 4 lat temu
      Ja dodalam w woreczku to się przypalił woreczek, a bez woreczka też się da
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 3 lat temu
      Ryż w woreczku to chemia. Cały plastik pod wpływem gorącej wody niewidocznie przetapia się do ryżu który potem jesz ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Dziś zrobiłam. Nie dodawałam cukru, a laski wanilii zamieniłam na wanilię bourbon. Zwykle ryż mi się przypalał, a tutaj proporcje są idealnie odmierzone. Mój ryż gotował się trochę ponad 20minut. Bardzo mi smakowało ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 6 lat temu
    Najpierw należy ryż krotko obgotować w wodzie, następnie odcedzić i gotować w mleku z masłem. Cukier dodajemy na samym końcu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Seba · 5 lat temu
      Nie należy chyba, że to przepis zza komuny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 4 lat temu
      A mleko najpierw ugotować? A potem ryż? Czy do zimnego mleka wsypać ryż?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    fifek · 6 lat temu
    bardzo smaczny polecam
    :D:o
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    amator · 7 lat temu
    ryz surowy tak? piszcie wszystko, ja nie umiem gotowac i z tym przepisem raczej tego nie zrobie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pioyr · 8 lat temu
    przepis swietny. ja troszke go zmieniłem dodajac szczypte szafranu ktory pieknie go zabarwił i nadał mu nutke ciekawego smaku.