Ryż na mleku to pyszny, a zarazem bardzo prosty do przygotowania deser. Można podawać go np. ze świeżymi owocami, z cynamonem, rodzynkami, musem jabłkowym, sosem przygotowanym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.
Do ryżu na mleku powinniśmy wybrać taki ryż, który po ugotowaniu będzie miał mazistą i kremową konsystencję. Osobom mieszkającym w Niemczech polecam kupić Milchreis.
Składniki na ok. 4 porcje:
250g ryżu (najlepiej o okrągłych ziarenkach jak do risotto np. arborio)
1litr mleka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Mleko wlać do garnka. Dodać laskę wanilii, ziarenka oraz masło. Mleko zagotować. Dodać ryż i cukier. Gotować na małej mocy palnika do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. (Ryż powinien ładnie napęcznieć i zmięknąć. Mleko natomiast powinno się prawie całkowicie wchłonąć. W zależności od ryżu trwa to ok. 30minut).
Wyciągnąć laskę wanilii, a garnek z ryżem ściągnąć z pieca, przykryć talerzem i pozostawić na ok. 2 minut. (Ryż jeszcze bardziej napęcznieje).
Gotowy rozłożyć do miseczek. Podawać na ciepło lub zimno. Można oprószyć cynamonem.
Dziś zrobiłam. Nie dodawałam cukru, a laski wanilii zamieniłam na wanilię bourbon. Zwykle ryż mi się przypalał, a tutaj proporcje są idealnie odmierzone. Mój ryż gotował się trochę ponad 20minut. Bardzo mi smakowało ;-)