Ryż na mleku to pyszny, a zarazem bardzo prosty do przygotowania deser. Można podawać go np. ze świeżymi owocami, z cynamonem, rodzynkami, musem jabłkowym, sosem przygotowanym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.
Do ryżu na mleku powinniśmy wybrać taki ryż, który po ugotowaniu będzie miał mazistą i kremową konsystencję. Osobom mieszkającym w Niemczech polecam kupić Milchreis.
Składniki na ok. 4 porcje:
250g ryżu (najlepiej o okrągłych ziarenkach jak do risotto np. arborio)
1litr mleka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Mleko wlać do garnka. Dodać laskę wanilii, ziarenka oraz masło. Mleko zagotować. Dodać ryż i cukier. Gotować na małej mocy palnika do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. (Ryż powinien ładnie napęcznieć i zmięknąć. Mleko natomiast powinno się prawie całkowicie wchłonąć. W zależności od ryżu trwa to ok. 30minut).
Wyciągnąć laskę wanilii, a garnek z ryżem ściągnąć z pieca, przykryć talerzem i pozostawić na ok. 2 minut. (Ryż jeszcze bardziej napęcznieje).
Gotowy rozłożyć do miseczek. Podawać na ciepło lub zimno. Można oprószyć cynamonem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
W moim domu, dawno temu, czasem zagotowywalo się ryż w mleku rano i zawijano w koce. Po południu był gotowy i nie trzeba było mieszać 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ja·
5 lat temu
Gotuje ryż ponad pół godz a on dalej aldente 🤷
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Musi być ugotowany do miękkości. To gotuj dłużej. Jeśli będzie taka potrzeba dolej trochę mleka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sabina·
5 lat temu
Ja zrobiłam to z brązowym ryżem i musiałam trochę dłużej gatować ale wyszło przepyszne a jeśli doda się cynamonu jest wyśmienite polecam (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
5 lat temu
Użyłam ryżu arborio i pomimo że gotowałam go 30 min. dalej był twardy :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natkaa·
5 lat temu
Czy moge dać zamiast ryżu jakąś kaszę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gerwazy·
5 lat temu
Kasza kuskus najlepiej nadaje się na słodko.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nochoski·
5 lat temu
polecam kaszę mannę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga ·
5 lat temu
Moim zdaniem powinien być ryż ponieważ on z mlekiem nadaje cały ten smak. A kasza nie pasuje do tego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Kasza jaglana plus starte jabłko na koniec i cynamon, można z rodzynkami. Mniam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanki funky nails·
6 lat temu
Mega z cynamonem i jabłkiem w kostkę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
6 lat temu
Ryż dodajemy luzem czy w woreczku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
luzem ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
5 lat temu
Ja dodalam w woreczku to się przypalił woreczek, a bez woreczka też się da
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Ryż w woreczku to chemia. Cały plastik pod wpływem gorącej wody niewidocznie przetapia się do ryżu który potem jesz ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
7 lat temu
Dziś zrobiłam. Nie dodawałam cukru, a laski wanilii zamieniłam na wanilię bourbon. Zwykle ryż mi się przypalał, a tutaj proporcje są idealnie odmierzone. Mój ryż gotował się trochę ponad 20minut. Bardzo mi smakowało ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
7 lat temu
Najpierw należy ryż krotko obgotować w wodzie, następnie odcedzić i gotować w mleku z masłem. Cukier dodajemy na samym końcu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Seba·
7 lat temu
Nie należy chyba, że to przepis zza komuny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta ·
5 lat temu
A mleko najpierw ugotować? A potem ryż? Czy do zimnego mleka wsypać ryż?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Najpierw mleko zagotować. Jest napisane w przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
fifek·
8 lat temu
bardzo smaczny polecam
:D:o
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
amator·
9 lat temu
ryz surowy tak? piszcie wszystko, ja nie umiem gotowac i z tym przepisem raczej tego nie zrobie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak. Wystarczy przeczytać opis, że gotujemy go na mleku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
pioyr·
9 lat temu
przepis swietny. ja troszke go zmieniłem dodajac szczypte szafranu ktory pieknie go zabarwił i nadał mu nutke ciekawego smaku.