Pyszne, kremowe tiramisu z dodatkiem rabarbaru. Tiramisu zostało zrobione bez użycia jajek. Na pewno ucieszy to osoby, które nie lubią dodatku surowych jajek w deserach. Tiramisu nie jest za słodkie, takie w sama raz. Lekko kwaskowata warstwa rabarbarowa idealnie pasuje do kremowej, słodkiej warstwy z serkiem mascarpone. Lekki, szybki deser, warty wypróbowania w sezonie rabarbarowym.
ok. 16 sztuk biszkoptów podłużnych (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ok. 1 cm. (Nie trzeba go obierać). Przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i 2 łyżki wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem na średniej mocy palnika ok. 7- 8 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze będą widoczne kawałki. (Jeśli wolicie, możecie gotować go dłużej, aż cały się rozpadnie). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę, aż krem zgęstnieje. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzył). Pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie stopniowo likier i zmiksować krótko.
Na dnie czterech pucharków rozłożyć po 2 połamane na małe kawałki biszkopty. (Można użyć również formy i wtedy biszkopty wykładamy całe). Rozłożyć połowę rabarbaru, a nastepnie połowę masy serowej. Ponownie rozłożyć po 2 połamane biszkopty, resztę rabarbaru i resztę masy serowej.
Wstawić do lodówki, aż biszkopty zmiękną. (Powinny wystarczyć 2- 3 godziny. Można również pozostawić na noc). Przed podaniem posypać z góry kakao.
Jest przepyszny :-) Stał się moim ulubionym deserem. Kto nie próbował - zachęcam . Po pierwsze bardzo łatwo i szybko się robi , po drugie jest bez jajek , a po trzecie rewelacyjnie smakuje ! Polecam :-)