Tiramisu z rabarbarem

7 Komentarzy
Tiramisu z rabarbarem

Pyszne, kremowe tiramisu z dodatkiem rabarbaru. Tiramisu zostało zrobione bez użycia jajek. Na pewno ucieszy to osoby, które nie lubią dodatku surowych jajek w deserach. Tiramisu nie jest za słodkie, takie w sama raz. Lekko kwaskowata warstwa rabarbarowa idealnie pasuje do kremowej, słodkiej warstwy z serkiem mascarpone. Lekki, szybki deser, warty wypróbowania w sezonie rabarbarowym.

Składniki na ok. 4 duże pucharki:

  • ok. 600 g rabarbaru (waga po obcięciu końcówek)
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 50 g cukru pudru
  • 40 ml likieru jajecznego (opcjonalnie)
  • ok. 16 sztuk biszkoptów podłużnych (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ok. 1 cm. (Nie trzeba go obierać). Przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i 2 łyżki wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem na średniej mocy palnika ok. 7- 8 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze będą widoczne kawałki. (Jeśli wolicie, możecie gotować go dłużej, aż cały się rozpadnie). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę, aż krem zgęstnieje. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzył). Pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie stopniowo likier i zmiksować krótko.
  3. Na dnie czterech pucharków rozłożyć po 2 połamane na małe kawałki biszkopty. (Można użyć również formy i wtedy biszkopty wykładamy całe). Rozłożyć połowę rabarbaru, a nastepnie połowę masy serowej. Ponownie rozłożyć po 2 połamane biszkopty, resztę rabarbaru i resztę masy serowej.
  4. Wstawić do lodówki, aż biszkopty zmiękną. (Powinny wystarczyć 2- 3 godziny. Można również pozostawić na noc). Przed podaniem posypać z góry kakao.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Tiramisu z rabarbarem Tiramisu z rabarbarem Tiramisu z rabarbarem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga Gałecka · 2 lat temu
    Tiramisu bez kawy to nie Tiramisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszkaww · 11 lat temu
    Jest przepyszny :-) Stał się moim ulubionym deserem. Kto nie próbował - zachęcam . Po pierwsze bardzo łatwo i szybko się robi , po drugie jest bez jajek , a po trzecie rewelacyjnie smakuje ! Polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Cudowne! Z rabarbarem jeszcze nie łączyłam. Podoba mi się ten pomysł:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Fajna kombinacja z tiramisu;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KucharzyTrzech · 12 lat temu
    Kapitalna odmiana :) Moj mąż uwielbia tiramisu, ale wlasnie te jajka go przeraźają :) czyli coś w sam raz dla niego :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 12 lat temu
    jakie odmienione! naprawdę, ciekawy pomysł.
    tym bardziej, że to sezon na rabarbar. pięknie podany deser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Przepięknie wygląda:)