Deser bezowy z owocami

17 Komentarzy
Deser bezowy z owocami

Pyszny deser z owoców sezonowych, bitej śmietany i pokruszonych bez. Deser jest ekspresowy w przygotowaniu. Idealny szczególnie z letnimi owocami.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 60- 100 g bez (kupnych lub z przepisu: "Bezy")
  • ok. 300 g jeżyn (lub np. malin, kiwi, winogrona, truskawek, porzeczek, wiśni)*

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki. (Drobne owoce pozostawić w całości).
  2. Bezy pokruszyć na grube kawałki.
  3. Śmietanę ubić na sztywno.
  4. Połowę owoców rozłożyć do szklanek lub pucharków. Na nie wyłożyć połowę bitej śmietany i połowę pokruszonych bez. Następnie wyłożyć resztę owoców, resztę bitej śmietany i bezy.
  5. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu.

Uwaga:

  • Można użyć również owoce mrożone. Należy je najpierw pozostawić do rozmrożenia i odsączyć z soku.

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser bezowy z owocami Deser bezowy z owocami Deser bezowy z owocami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 2 lat temu
    Bardzo dobry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Witam.Jakiej wielkości pucharki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Mogę zmierzyć dopiero po świętach, jak będę w domu. Na oko to strzelam, że ok. 250 ml.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Bulanda · 5 lat temu
    Witam. czy jak zrobię ten deser rano to do wieczora wytrzyma spodobał mi się i chciałabym go zrobić na słodki stół dla siostry na wesele?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jeśli będzie trzymany w lodówce to tak. Deser nie jest trwały i w temperaturze pokojowej nie powinien długo stać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 6 lat temu
    czy deser można podać bez bezy bo nie mogę nigdzie dostać bez
    pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedzi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Oczywiście, że możesz, ale to wtedy będą tylko owoce z bitą śmietaną. Cały urok z bezami ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 10 lat temu
    Witam.
    Czy ten deser najlepiej jest przygotować zaraz przed podaniem , czy mogę zrobić go np. 5godz przed podaniem?
    Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Jadziu zrób przed podaniem, inaczej bezy zmiękną.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jadzia · 7 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź. Jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie, ale bardzo chciałabym się czegoś nauczyć. Robiłam parę rzeczy z Pani przepisów i uważam, że są genialne :-) np tort czekoladowy z bezami i śliwkami jest bajeczny :-) Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 11 lat temu
    Witam:) planuje dzis zrobic ten wspaniale wygladajacy deser:) czy moge do tego zrobic bita smietane z proszku? czy to ma duze znaczenie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Majko jeśli chcesz to możesz dać w proszku. Ja polecam jednak śmietanę, bo jest zdrowsza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    Genialny przepis!!! Szybki ,prosty w przygotowaniu wczoraj zrobiłam bo wpadła do mnie przyjaciólka była zachwycona :-)
    Kolejny Twój przepis który okazał się strzałem w 10 ;-)Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olka · 13 lat temu
    Mmm.. pychotka. Zrobiłam niespodziankę mamie i tacie, bardzo im smakowal ten deser. dziękuję za pomysl ;**
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna Fadhel · 13 lat temu
    Jestes tytan pracy, co tu zajrze to cos nowego;) pozdrowionka
    zufik marcepanowy;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marinka · 13 lat temu
    Deser wygląda pysznie :) Ja bym sobie do niego jeszcze zrobiła jakąś dobrą herbatę mrożoną.