Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.
Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 70 sztuk:
4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
najlepiej gdy jest termometr, gdy piekarnik ne jest wyposazony - mozna kupic w sklepie, kosztuje grosze a przydaje sie w domu. Piekarnik gora - dol, 180 stopni, 40 minut. Mowimy o malych bezacch, takich kladzionych lyzka
Proszę zadbać o czystą miskę i trzepaki miksera. Trochę przybrudzenia od tłuszczu i się nie ubije. Najlepiej wziąć metalową lub szklaną miskę. Ubijać nieprzerwanie na najwyższych obrotach.
Polecam ten przepis! Pierwszy raz robiłam bezy i wyszły znakomicie. Jedyne co zmieniłam to po godzinie zwiększyłam temperaturę o 10 stopni na 20 minut. Ekstra!
Rewelacja, ja robiłem tak, że po ubiciu białek co 1,5 min wsypywałem łyżkę drobnego cukru i mikser jechał na 4 biegu, trochę to trwało, ale efekt jest. Czas w piekarniku 100 min
Witam, mam pytanie mi zależy aby były one klejące na ile stopni mam ustawić piekarnik i na co mam ustawić piekarnik (np. Góra dół)
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Należy je suszyć krócej. Najlepiej zrobić większe bezy np. kleksy łyżką, wtedy trudniej jest je dosuszyć w środku i jak będą suche z zewnątrz, wyłącz piekarnik. Wtedy w środku będą klejące ;)
Już trzy razy próbowałam robić bezy i ani razu mi się nie udało .Te bezy wyszły przepyszne .Nie wyszło mi to tak jak na pierwszym bo trochę się rozpłynęły ,ale wyglądały jak kanapka bo był to mięciutki krem pomiędzy dwoma chrupiącymi bezami.
co robię źle? długo ubijałam pianę, godzinę. Mam piekarnik góra dół. Temp 100 stopni. Po godzinie zajrzałam. Na dole każdej bezy było lepko od cukru. włączyłam termoobieg, ale widzę, że owszem na górze są nawet dobre, ale smak psuje dół bezy, taki skrystalizowany twardy cukier. Lubię bezy, ale nigdy nie udało mi się ich zrobić.
Nierozpuszczalny cukier opada na dno i wychodzi taki kleisty. Trzeba dłużej miksowac albo dodawać cukier mniejszymi partiami aż do całkowitego rozpuszczenia. Najlepiej wziąć trochę kremu pomiędzy palce i potrzeć żeby zobaczyć czy jakieś resztki cukru pozostały.
A moje się spaliły. Nie wiem jak upiec bezy w gazowym piekarniku gdzie grzałka jest tylko na dole. Pomimo ustawienia piekarnika na 1 wszystkie bezy się spaliły a nie piekły się nawet 40 minut.