Bezy (przepis podstawowy)

321 Komentarzy
Bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 70 sztuk:

  • 4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  5. Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
  6. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200 g bez.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 50- 70

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bezy Bezy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 dni temu
    Robię z tego przepisu już 4raz i za każdym wychodzą idealnie zrobiłem trochę modyfikacji i swojego sposobu ale proporcje idealne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 6 miesięcy temu
    Nie mam pojęcia co się stało ale gdy białka były ubite już na sztywno i dodawałam cukier, to stopniowo zaczynało robić się to coraz rzadsze i wyszła płynna masa... 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darek · 10 miesięcy temu
    Dzięki za przepis. Miałem sześć białek (jajka małe były), dałem 250g drobnego cukru, piekłem dwie blaszki na raz z termoobiegiem w 100C trochę ponad 70 minut. Wyszły idealne. 
    PS.Ktoś powinien mnie nagrać jak się męczyłem z tym rękawem😁😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    geri · 10 miesięcy temu
    Moje się właśnie kończą dopiekac, ale już widzę, że są genialne.  Użyłam zwykłego cukru i troche waniliowego 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wypieki do bani · 10 miesięcy temu
    Drobny cukier do pieczenia czyli CUKIER PUDER.Tak trudno było to napisać ? Drobny kokosowy zespuł wszystko, świetnie - strata 250g 😖
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Drobny cukier do wypieków ma drobne kryształki, to nie jest cukier puder. Szybciej się rozpuszcza niż kryształ i jest tutaj najbardziej zalecany, ale również na zwykłym cukrze i pudrze bezy wychodzą, jak się ma trochę wprawy. Nie robiłam nigdy na cukrze kokosowym, ale moim zdaniem to nie cukier jest tutaj winny tylko coś poszło nie tak podczas przygotowania.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grażyna · 10 miesięcy temu
      Oczywiście można nie wiedzieć wszystko, ale można być miłym . Jeżeli autor pisze drobny cukier to taki istnieje.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 9 miesięcy temu
      Należy czytać ze zrozumieniem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ala · 8 miesięcy temu
      Drobny cukier to specjalny cukier do wypieków. Grunt to obwiniać autora przepisu za swoje niepowodzenie kulinarne:(( 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 7 miesięcy temu
      Drobny cukier , to drobny cukier !  taki który ma bardzo drobne kryształki ! to nie to samo co cukier puder !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 11 miesięcy temu
    Użyłam cukru pudru. Wyszło genialnie.  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Piekłam bezy z tego przepisu wiele razy i zawsze wychodzą idealne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelinna · 1 lat temu
    super. nic dodać nic ująć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M M. · 1 lat temu
    Mnie akurat nie wychodzą. Pierwszy raz bezy mi się nie udały. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sebbbaa · 1 lat temu
      A co się dziwisz skoro wstawiłaś dwie blaszki na raz.  Te domowe piekarniki nie nadajà się do pieczenia kilku blach w tym samym czasie
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Eda · 10 miesięcy temu
        Jak masz dual cook to możesz piec dwie blaszki na raz
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Paweł · 7 miesięcy temu
          Ja mam zwykły piekarnik i piekłem za pierwszym razem dwie blachy na raz. Zresztą jeśli przeczytacie przepis to zobaczycie, ze autorka także tak robi, więc nie rozumime w czym problem z tą uwagą. Według przepisu wychodzą idealnie. A robiłem pierwszy raz w życiu.😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia · 1 lat temu
    Wyszły za pierwszym razem, polecam 😇
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jaga · 1 lat temu
    Robiłam bezy, dokładnie według waszego przepisu, po 10 minutach wszystko się spaliło 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ryszard · 1 lat temu
      Może termostat jest walniety i grzeje na full? To by tlumaczylo dlaczego bezy sie spaliły.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosc · 1 lat temu
      Brak zmniejszenia temperatury 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Obecny · 1 lat temu
      Robię wg. tego przepisu od lat, wszystko jest ok.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Piotrek · 11 miesięcy temu
      Trzeba było nie dodawać węgla do białek... :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 1 lat temu
    Moja przygoda z bezami,rozpoczęła się od Twojego przepisu,za co bardzo Ci dziękuję❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 1 lat temu
    U mnie cukier nie-chciał się rozpuścić  pomimo 25 minut miksowania 😩😩
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lori · 1 lat temu
      trzeba kupisz cukier biały do pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 1 lat temu
    Bezy po wylaniu na tackę bezy kiepsko trzymają formę, co zrobić żeby wyglądały jak na zdjęciu? Dodać białka czy może cukru?Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hanna · 1 lat temu
      Może są za mało ubite?Jeśli proporcje się zgadzają polecam dłużej miksowac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Sa naprawde super ! 60 min na 100 stopni q termoobiegu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Filemon · 1 lat temu
    Cześć, dlaczego moja beza bardzo pęka, zwłaszcza z brzegu i to źle wygląda?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Wygląda na za mocno przyrumienioną. Stawiam na za wysoką temperaturę pieczenia. Proszę spróbować piec w niższej temperaturze. Może też być za szybko wyciągnięta z piekarnika. Należy też zwrócić uwagę na to, że swieżo upieczona beza łatwo się kruszy. Musi dobrze ostygnąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Filemon · 1 lat temu
    Ostatnio moja beza była jak krówka ciagutka, nie można było jej pokroić i jeść. Z jakiego powodu beza robi się ciągnąca?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeśli ciągnie się po upieczeniu to za krótko suszona, a jeśli jest krucha, a ciągnie się po jakim czasie tzn. że wciągnęła wilgoć z otoczenia. Trzeba bezę chronić przed wilgocią, przechowując w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Wykładałam łyżką więc wyszły nie tak piękne, dałam 3 łyżeczki czubate więcej cukru pudru bo masa była trochę za rzadka i ostatnie 10 minut z 90 dałam ok 80° i ścierkę w drzwi żeby się dosuszyły, wyszły pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Za wysoka temperatura , mi tez szybko zbrązowiały , może to zależy od piekarnika , ale przy 100 stopniach robią się brązowe 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Za wysoka temperatura, bardzo szybko zbrązowiały...