Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.
Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 70 sztuk:
4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
Właśnie zrobiłam z tego przepisu. Trzymałam 85 minut przy 110 stopniach i wyszły mi brązowe, w smaku tak jak by trochę spieczone :( co nie tak zrobiłam???
Cukiernicy ubijają jaja w całości bez oddzielania białka od żółtka (np. do biszkoptu) więc żółtko nic nie psuje. Najlepiej dodać szczyptę soli i cukier przed ubijaniem.
Haha cukier przed ubijaniem.takim sposobem nigdy nie ubijesz białek na sztywno A jak już uda się je trochę ubić i to nie tak jak powinno to za chwilę opadną
Najlepiej dodać sól, ok. Sztypte soli., po kilku minutach powinny się ubić jeżeli nie to zwiększyć ilość soli i nie martwić sję że za słone bo i tak będzie cukier. Pisze to 10miesięcy po :D
Pozdrawiam
Bezy wyszły rewelacyjne ,moje słodziaki razem oczywiście z mężem wyjadły bardzo szybko .Musiałam suszyć je troszeczkę dłużej niż w przepisie bo mam zwariowany piekarnik z deko podstarzały ale wyszły bialuteńkie, pełne w środku i kruchutkie z zewnątrz.Jutro będę robić kolejną porcję .Polecam ! (clap)
Pierwszy raz w życiu robiłam bezy! Długo się wahałam bo każdy straszył że białko opadnie i nic z tego nie wyjdzie. Dzięki instrukcji podanej na stronie wyszły genialne!
Witam
Ja właśnie piekę drugi raz :) Pierwsze wyszły super nawet dłuzej suszyłam w piekarniku :) córka z męzem pochłonęli :) teraz piekę rózowe :):) POLECAM
Witam.
Pierwszy raz skorzystalam z przepisu z tej strony. Bezy robiłam pierwszy raz, wyszły rewelacyjne. Wystarczyło 60 minut na termoobiegu. Problem polega na tym, że bardzo szybko znikają ☺
Ja dzisiaj postanowiłam upiec bezy. Skorzystałam z waszego przepisu i zrobiłam. Niestety czas który jest podany w przepisie jest zbyt długo. Trzymałam bezy w piekarniku z termoobiegiem w 110 °C przez 90 min i niestety na wierzchu są koloru karmelowego a w środku się spalily. Następnym razem zostawia je na 60 min. Ogólnie chrupkie i dobre pomimo smaku spalenizny.
Moje wyszły super, podsuszyłam je dłużej bo chciałam takie kruche w środku:) Rewelacja mąż chce więcej.Dodałam tylko 1 dużą łyżkę domowego cukru waniliowego.
a mi wyszly super wewnatrz ale klejace sie na zewnatrz. Nie moglam wiec ich zapakowac na noc. Po nocy w kuchni zrobily sie wogole miekkie. Jakas rada, co zrobilam nie tak i jak to mozna uniknac?
Sylwio, to od wilgoci w powietrzu. W ciepłe, ładne dni nie powinno być, az takiego problemu. Najlepiej po wysuszeniu i ostygnięciu od razu włożyć je do puszki.
Przepis jest super, a bezy wychodzą perfekcyjne i białe. Piekłam już 4 razy z tego przepisu i zawsze bezy wychodzą wspaniałe.Przepis jest łatwy w wykonaniu, tani i niezawodny. :-)
Juz drugi raz odwiedzilam ta strone i musze przyznac, ze jestem zachwycona z osiagniec ( mowie o moich osiagnieciach). Przed ostatkami sciagnelam przepis na paczki i wyszly bardzo dobre. Dzisiaj przepsalam przepis na bezy i jestem ciekawa jak wyjda. Bezy bede robic na Dzien Kobiet. Mieszkam we Wloszech i praca mi nie pozwalala bawic sie w ciasrkarke, prawde mowiac nie mialam odwagi. Ten adres internet podala mi moja kolezanka wloszka ktora zawsze cos sciaga z przepisow. Dziekuje za przepisy i za dodanie mi odwagi eksperymentacji. Lepiej wczesniej niz pozniej> :-)
Tak. Jeśli jest gruby to najlepiej zmielić go najpierw na puder. Bez mielenia też można tylko trzeba ucierać dłużej, bo rozpuszcza się trudniej niż zwykły cukier.
[quote]Witam! Bezy wyszły wyśmienite! Wyjęłam je z piekarnika 30 minut temu i już połowy nie ma :-). Przepis jest idealny dla początkujących. Dodam jeszcze, że robiłam bezy pierwszy raz w życiu i mam tylko 16 lat :-) Pozdrawiam serdecznie :D[/quote] mi tak samoo :) haha ja mam 14 lat