Bezy (przepis podstawowy)

319 Komentarzy
Bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 70 sztuk:

  • 4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  5. Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
  6. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200 g bez.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 50- 70

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bezy Bezy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 5 lat temu
    super!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 5 lat temu
    Właśnie zrobiłam z tego przepisu. Trzymałam 85 minut przy 110 stopniach i wyszły mi brązowe, w smaku tak jak by trochę spieczone :( co nie tak zrobiłam???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Spróbuj następnym razem obniżyć temperaturę, a wydłużyć czas suszenia bez. Najwidoczniej jest to za wysoka temperatura w twoim piekarniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alicja · 5 lat temu
    (nod) (mm) (rofl) (y) Genialne! Mam 12 lat i jestem niczym szef kuchni w domu. Proste i łatwe w wykonaniu polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tort bezowy · 5 lat temu
    A co jeśli białko mi się nie chce ubić :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Widocznie było zabrudzone żółtkiem, albo nie całkiem czysta miska. Trzeba wziąć czyste naczynie i nowe białka i zacząć od początku.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ula · 5 lat temu
        Cukiernicy ubijają jaja w całości bez oddzielania białka od żółtka (np. do biszkoptu) więc żółtko nic nie psuje. Najlepiej dodać szczyptę soli i cukier przed ubijaniem.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Tomek · 5 lat temu
          Haha cukier przed ubijaniem.takim sposobem nigdy nie ubijesz białek na sztywno A jak już uda się je trochę ubić i to nie tak jak powinno to za chwilę opadną
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Gosia · 5 lat temu
          Co ma ubijanie całych jaj do ubijania samych białek ktoś tu nie ma wogole pojęcia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia · 5 lat temu
      To źle zrobiłaś/eś (fail)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        beata · 5 lat temu
        mozliwe ze wdarlo sie zoltko wowczas musisz niestety zaczac od poczatku z nowymi bialkami
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      mika · 5 lat temu
      bialka musza byc zimne najlepiej prosto z lodowki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sabina · 4 lat temu
      Najlepiej dodać sól, ok. Sztypte soli., po kilku minutach powinny się ubić jeżeli nie to zwiększyć ilość soli i nie martwić sję że za słone bo i tak będzie cukier. Pisze to 10miesięcy po :D
      Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adriana Geciów · 5 lat temu
    Bezy wyszły rewelacyjne ,moje słodziaki razem oczywiście z mężem wyjadły bardzo szybko .Musiałam suszyć je troszeczkę dłużej niż w przepisie bo mam zwariowany piekarnik z deko podstarzały ale wyszły bialuteńkie, pełne w środku i kruchutkie z zewnątrz.Jutro będę robić kolejną porcję .Polecam ! (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bajbus · 7 lat temu
    Piekłam ,właściwie suszyłam...... wyszły bieluteńkie, chrupiące i o dziwo pełne w środku :O):O)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anula · 7 lat temu
    cukier ma być w pudrze czy zwyczajny kryształ? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Margo · 7 lat temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam bezy! Długo się wahałam bo każdy straszył że białko opadnie i nic z tego nie wyjdzie. Dzięki instrukcji podanej na stronie wyszły genialne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 7 lat temu
    Bezy wyszły super, nawet godziny nie siedziały w piekarniku może przez to, że z termoobiegiem. Teraz już nie będę się bała robić bezy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 7 lat temu
    Witam
    Ja właśnie piekę drugi raz :) Pierwsze wyszły super nawet dłuzej suszyłam w piekarniku :) córka z męzem pochłonęli :) teraz piekę rózowe :):) POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 7 lat temu
    Witam!Ja piekę bezy z przepisu mojej mamy.1/2 szkl.białek,1 szkl cukru.Piekę 3 godz. w temp 100 stopni;zawsze się udają ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 7 lat temu
    Witam.
    Pierwszy raz skorzystalam z przepisu z tej strony. Bezy robiłam pierwszy raz, wyszły rewelacyjne. Wystarczyło 60 minut na termoobiegu. Problem polega na tym, że bardzo szybko znikają ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 7 lat temu
    Ja dzisiaj postanowiłam upiec bezy. Skorzystałam z waszego przepisu i zrobiłam. Niestety czas który jest podany w przepisie jest zbyt długo. Trzymałam bezy w piekarniku z termoobiegiem w 110 °C przez 90 min i niestety na wierzchu są koloru karmelowego a w środku się spalily. Następnym razem zostawia je na 60 min. Ogólnie chrupkie i dobre pomimo smaku spalenizny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ela · 7 lat temu
      Chyba pomyliłaś temp. i zamiast 110 nastawilas 210
      Niemożliwe żeby w temp110 w piekarniku coś się spalilo.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 5 lat temu
        Ja piekłam w 100 z termoobiegiem i sa karmelowe
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Barbara · 6 lat temu
      Piełam 2 godziny bo 90 minut było zbyt mało bez termoobiegu temp 110 . Wyszły super.i ładne białe .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 8 lat temu
    Moje wyszły super, podsuszyłam je dłużej bo chciałam takie kruche w środku:) Rewelacja mąż chce więcej.Dodałam tylko 1 dużą łyżkę domowego cukru waniliowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 8 lat temu
    a mi wyszly super wewnatrz ale klejace sie na zewnatrz. Nie moglam wiec ich zapakowac na noc. Po nocy w kuchni zrobily sie wogole miekkie. Jakas rada, co zrobilam nie tak i jak to mozna uniknac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Sylwio, to od wilgoci w powietrzu. W ciepłe, ładne dni nie powinno być, az takiego problemu. Najlepiej po wysuszeniu i ostygnięciu od razu włożyć je do puszki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    slawek · 8 lat temu
    Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 lat temu
    Przepis jest super, a bezy wychodzą perfekcyjne i białe. Piekłam już 4 razy z tego przepisu i zawsze bezy wychodzą wspaniałe.Przepis jest łatwy w wykonaniu, tani i niezawodny. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 8 lat temu
    Juz drugi raz odwiedzilam ta strone i musze przyznac, ze jestem zachwycona z osiagniec ( mowie o moich osiagnieciach). Przed ostatkami sciagnelam przepis na paczki i wyszly bardzo dobre. Dzisiaj przepsalam przepis na bezy i jestem ciekawa jak wyjda. Bezy bede robic na Dzien Kobiet. Mieszkam we Wloszech i praca mi nie pozwalala bawic sie w ciasrkarke, prawde mowiac nie mialam odwagi. Ten adres internet podala mi moja kolezanka wloszka ktora zawsze cos sciaga z przepisow. Dziekuje za przepisy i za dodanie mi odwagi eksperymentacji. Lepiej wczesniej niz pozniej> :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 lat temu
    Czy zamiast zwyklego cukru mozna uzyc trzcinowego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak. Jeśli jest gruby to najlepiej zmielić go najpierw na puder. Bez mielenia też można tylko trzeba ucierać dłużej, bo rozpuszcza się trudniej niż zwykły cukier.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 8 lat temu
    [quote]Witam! Bezy wyszły wyśmienite! Wyjęłam je z piekarnika 30 minut temu i już połowy nie ma :-). Przepis jest idealny dla początkujących. Dodam jeszcze, że robiłam bezy pierwszy raz w życiu i mam tylko 16 lat :-) Pozdrawiam serdecznie :D[/quote] mi tak samoo :) haha ja mam 14 lat