Chrupiące bezy z bitą śmietaną w środku i dowolnymi owocami. Do bitej śmietany dodałam trochę kakao dla koloru, a czereśnie zanurzyłam do połowy w białej czekoladzie.
Składniki na ok. 10 sztuk:
Beza:
4 białka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
200 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
szczypta soli
Bita śmietana:
300 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
dowolne owoce sezonowe (u mnie czereśnie)
ok. 50 g czekolady (u mnie biała)
Sposób przygotowania:
Przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem.
Gotową pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem. (Użyłam rękawa z dużą, okrągłą tylką).
Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 8 cm, pozostawiając odstępy między nimi, ponieważ bezy urosną. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi, następnie papier odwrócić. Okręgi będą przez papier przebijać). Następnie zrobić ozdobny brzeg.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 2 godziny, aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Jeśli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią i nie zrobiły się klejące na zewnątrz).
Czereśnie umyć i osuszyć. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Czereśnie, jedną po drugiej, zanurzać do połowy w czekoladzie i układać np. na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, aby czekolada zastygła.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu dodać kakao.
Bitą śmietanę rozłożyć na bezach i ułożyć owoce. Podawać najlepiej od razu.
Witam Joanno, chciałam zrobić te właśnie beziki na Dzień Mamy dziecku do przedszkola,tylko zastanawiam się czy przetrwają one dzień w lodówce zanim zaniosę je do przedszkola, czy np. się nie rozpadną i jak najlepiej je przechowywać? z góry dziękuję za odpowiedź. Stała czytelniczka i wielka fanka Twoich zdolności:)
Moniko gotowe bezy najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Nie robiłabym ich dzień wcześniej. Najlepiej będzie jak upieczesz bezy dzień wcześniej. Owoce też przygotuj wcześniej. Bitą śmietanę zrób najpóźniej jak się da, przed wyjściem. Z bitą śmietaną nie ma dużo pracy, więc można zrobić ją w ostatniej chwili. Powodzenia :)