
Chrupiące bezy z bitą śmietaną w środku i dowolnymi owocami. Do bitej śmietany dodałam trochę kakao dla koloru, a czereśnie zanurzyłam do połowy w białej czekoladzie.
Składniki na ok. 10 sztuk:
Beza:
- 4 białka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
 - 200 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
 - szczypta soli
 
Bita śmietana:
- 300 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 1 łyżeczka kakao
 
Dodatkowo:
- dowolne owoce sezonowe (u mnie czereśnie)
 - ok. 50 g czekolady (u mnie biała)
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem.
 - Gotową pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem. (Użyłam rękawa z dużą, okrągłą tylką).
 - Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 8 cm, pozostawiając odstępy między nimi, ponieważ bezy urosną. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi, następnie papier odwrócić. Okręgi będą przez papier przebijać). Następnie zrobić ozdobny brzeg.
 


- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 2 godziny, aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Jeśli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią i nie zrobiły się klejące na zewnątrz).
 - Czereśnie umyć i osuszyć. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Czereśnie, jedną po drugiej, zanurzać do połowy w czekoladzie i układać np. na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, aby czekolada zastygła.
 - Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu dodać kakao.
 - Bitą śmietanę rozłożyć na bezach i ułożyć owoce. Podawać najlepiej od razu.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 10  | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | niski | 
 
 
 