Bezy (przepis podstawowy)

329 Komentarzy
Bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 70 sztuk:

  • 4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  5. Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
  6. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200 g bez.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 50- 70

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bezy Bezy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    owo · 5 lat temu
    a w mikrofalowce da sie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie ma takiej możliwości. Bezy należy suszyć.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Luca · 5 lat temu
        Da sie, ale trzeba uzyc duzo wiecej cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 5 lat temu
    Ile muszę czekać. Zeby pikeranik się nagrzał ? Ile muszę je trzymać w piekarniku żeby w środku były kleiste.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa Szemraj · 5 lat temu
      najlepiej gdy jest termometr, gdy piekarnik ne jest wyposazony - mozna kupic w sklepie, kosztuje grosze a przydaje sie w domu. Piekarnik gora - dol, 180 stopni, 40 minut. Mowimy o malych bezacch, takich kladzionych lyzka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 5 lat temu
    Ubijać mikserem czy rózgą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Mikserem ręcznym lyb robotem kuchennym z trzepakami do ubijania piany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula Pachońska · 5 lat temu
    Ja dodałam kremu miodowego z truskawkami, łyżka pod koniec ubijania;) pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wika · 5 lat temu
    Czy ktoś może mi pomóc? Gdy zaczynam ubijać białka po 5 minutach robią się rzadkie wszystko robię tak jak w przepisie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Proszę zadbać o czystą miskę i trzepaki miksera. Trochę przybrudzenia od tłuszczu i się nie ubije. Najlepiej wziąć metalową lub szklaną miskę. Ubijać nieprzerwanie na najwyższych obrotach.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Weronika · 5 lat temu
      Dodało ci się żółtka. Chociaż jedna kropla może spowodować ze białko się nie ubije
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 5 lat temu
    Polecam ten przepis! Pierwszy raz robiłam bezy i wyszły znakomicie. Jedyne co zmieniłam to po godzinie zwiększyłam temperaturę o 10 stopni na 20 minut. Ekstra!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 5 lat temu
    Wow fajny przepis chyba go zrobię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 5 lat temu
    Super wyszly zrobilismy z córcia kolorowe ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 5 lat temu
    Rewelacja, ja robiłem tak, że po ubiciu białek co 1,5 min wsypywałem łyżkę drobnego cukru i mikser jechał na 4 biegu, trochę to trwało, ale efekt jest. Czas w piekarniku 100 min
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 5 lat temu
    Można zrobić z tego przepisu dwa duże placki bezowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 5 lat temu
    Witam, mam pytanie mi zależy aby były one klejące na ile stopni mam ustawić piekarnik i na co mam ustawić piekarnik (np. Góra dół)
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Należy je suszyć krócej. Najlepiej zrobić większe bezy np. kleksy łyżką, wtedy trudniej jest je dosuszyć w środku i jak będą suche z zewnątrz, wyłącz piekarnik. Wtedy w środku będą klejące ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 5 lat temu
    Już trzy razy próbowałam robić bezy i ani razu mi się nie udało .Te bezy wyszły przepyszne .Nie wyszło mi to tak jak na pierwszym bo trochę się rozpłynęły ,ale wyglądały jak kanapka bo był to mięciutki krem pomiędzy dwoma chrupiącymi bezami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Cukier zwykły czy cukier puder?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Używam zwykły, ale najlepiej drobny do wypieków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Jak długo można przechowywać takie bezy? I w jakich warunkach?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Bezy należy przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce. Tak utrzymują się bardzo długo. Można je również mrozić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 5 lat temu
    mam pytanie, czy susząc bezy piekarnik ma być uchylony?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 5 lat temu
    co robię źle? długo ubijałam pianę, godzinę. Mam piekarnik góra dół. Temp 100 stopni. Po godzinie zajrzałam. Na dole każdej bezy było lepko od cukru. włączyłam termoobieg, ale widzę, że owszem na górze są nawet dobre, ale smak psuje dół bezy, taki skrystalizowany twardy cukier. Lubię bezy, ale nigdy nie udało mi się ich zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mia · 5 lat temu
    wyszly bardzo delikatne, jak chmurka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Rewelacja i przepychota. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinia · 5 lat temu
    A moje się spaliły. Nie wiem jak upiec bezy w gazowym piekarniku gdzie grzałka jest tylko na dole. Pomimo ustawienia piekarnika na 1 wszystkie bezy się spaliły a nie piekły się nawet 40 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    San · 5 lat temu
    Pierwszy raz robiłam a jestem słaba w kuchennych sprawach i wyszły IDEALNE, dziękuje