Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.
Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 70 sztuk:
4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
21 dni temu
Nie miałam drobnego cukru, wiec go lekko rozdrobnilam w malakserze. Beziki piekłam jakies 105 min w temp. 105 st.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patka·
8 miesięcy temu
Wstawiłam 2 blaszki na raz, suszenie z termoobiegiem. Wyszły super dolna blaszka bardziej idealnie wysuszona a górna troszkę się cukier wtapiał u podstawy, przez to lekko tam się ciągną. Dla mnie super. Nakladalam za pomoca szprycy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karina·
9 miesięcy temu
wow! Jestem pod wrażeniem,chyba z 10 rayz robiłam bezy z innych przepisów i żadne mi się nie udawały :(.Ale gdy ujrzałam ten przepis odrazu go zrobiłam,szczerze nigdy nie zrobiłam lepszych bez,PRZEPYSZNE,POLECAM😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lena ·
9 miesięcy temu
Robię dzisiaj bezy pierwszy raz i jestem bardzo ciekawa jak wyjdą. Odpowiem temu komentarzowi jak wyszły
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marietta·
9 miesięcy temu
Przepis petarda, pierwszy raz robiłam bezy , miałam 6 żółtek wiec dałam 300 g cukru (zwykłego) , wyszly mi trzy blachy . Piękne i błyszczące a znikały w momencie z blach zanim nawet przełożyłam je w pudełeczko. 😆
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
10 miesięcy temu
Jaki cukier jest lepszy puder czy normalny, bo nie mam drobnego
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lena·
9 miesięcy temu
Też nie mogłam znaleźć drobnego i robię z cukru pudru
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin·
1 lat temu
Robię z tego przepisu już 4raz i za każdym wychodzą idealnie zrobiłem trochę modyfikacji i swojego sposobu ale proporcje idealne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roksana·
1 lat temu
Nie mam pojęcia co się stało ale gdy białka były ubite już na sztywno i dodawałam cukier, to stopniowo zaczynało robić się to coraz rzadsze i wyszła płynna masa...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
9 miesięcy temu
Białka mogły byłć przebite za długo ubijane, cukier dodawać partiami, dopiero gdy pierwsza się całkiem rozpuści. Nie roztarty cukier rozrzedza pianę. Można dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Darek·
1 lat temu
Dzięki za przepis. Miałem sześć białek (jajka małe były), dałem 250g drobnego cukru, piekłem dwie blaszki na raz z termoobiegiem w 100C trochę ponad 70 minut. Wyszły idealne.
PS.Ktoś powinien mnie nagrać jak się męczyłem z tym rękawem😁😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
1 lat temu
Też walczyłam z rękawem 🤣🤣🤣
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
geri·
1 lat temu
Moje się właśnie kończą dopiekac, ale już widzę, że są genialne. Użyłam zwykłego cukru i troche waniliowego
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wypieki do bani ·
1 lat temu
Drobny cukier do pieczenia czyli CUKIER PUDER.Tak trudno było to napisać ? Drobny kokosowy zespuł wszystko, świetnie - strata 250g 😖
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Drobny cukier do wypieków ma drobne kryształki, to nie jest cukier puder. Szybciej się rozpuszcza niż kryształ i jest tutaj najbardziej zalecany, ale również na zwykłym cukrze i pudrze bezy wychodzą, jak się ma trochę wprawy. Nie robiłam nigdy na cukrze kokosowym, ale moim zdaniem to nie cukier jest tutaj winny tylko coś poszło nie tak podczas przygotowania.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marek·
11 miesięcy temu
Podejrzewam, że cukier kokosowy może zawierać tłuszcz, co uniemożliwia ubicie piany.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna ·
1 lat temu
Oczywiście można nie wiedzieć wszystko, ale można być miłym . Jeżeli autor pisze drobny cukier to taki istnieje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
1 lat temu
Należy czytać ze zrozumieniem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ala·
1 lat temu
Drobny cukier to specjalny cukier do wypieków. Grunt to obwiniać autora przepisu za swoje niepowodzenie kulinarne:((
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Drobny cukier , to drobny cukier ! taki który ma bardzo drobne kryształki ! to nie to samo co cukier puder !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karola·
2 lat temu
Użyłam cukru pudru. Wyszło genialnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Piekłam bezy z tego przepisu wiele razy i zawsze wychodzą idealne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelinna·
2 lat temu
super. nic dodać nic ująć
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M M.·
2 lat temu
Mnie akurat nie wychodzą. Pierwszy raz bezy mi się nie udały.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sebbbaa·
2 lat temu
A co się dziwisz skoro wstawiłaś dwie blaszki na raz. Te domowe piekarniki nie nadajà się do pieczenia kilku blach w tym samym czasie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eda·
1 lat temu
Jak masz dual cook to możesz piec dwie blaszki na raz
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paweł·
1 lat temu
Ja mam zwykły piekarnik i piekłem za pierwszym razem dwie blachy na raz. Zresztą jeśli przeczytacie przepis to zobaczycie, ze autorka także tak robi, więc nie rozumime w czym problem z tą uwagą. Według przepisu wychodzą idealnie. A robiłem pierwszy raz w życiu.😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kornelia·
2 lat temu
Wyszły za pierwszym razem, polecam 😇
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jaga ·
2 lat temu
Robiłam bezy, dokładnie według waszego przepisu, po 10 minutach wszystko się spaliło
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ryszard·
2 lat temu
Może termostat jest walniety i grzeje na full? To by tlumaczylo dlaczego bezy sie spaliły.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosc·
2 lat temu
Brak zmniejszenia temperatury
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Obecny·
2 lat temu
Robię wg. tego przepisu od lat, wszystko jest ok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotrek·
2 lat temu
Trzeba było nie dodawać węgla do białek... :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena·
2 lat temu
Moja przygoda z bezami,rozpoczęła się od Twojego przepisu,za co bardzo Ci dziękuję❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewka·
1 lat temu
cuda!pękam z zazdrości:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja ·
2 lat temu
U mnie cukier nie-chciał się rozpuścić pomimo 25 minut miksowania 😩😩
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lori·
2 lat temu
trzeba kupisz cukier biały do pieczenia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof ·
2 lat temu
Bezy po wylaniu na tackę bezy kiepsko trzymają formę, co zrobić żeby wyglądały jak na zdjęciu? Dodać białka czy może cukru?Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanna·
2 lat temu
Może są za mało ubite?Jeśli proporcje się zgadzają polecam dłużej miksowac