Pyszna, malinowa pianka obtoczona po bokach i od spodu podłużnymi biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser z wykorzystaniem malin.
Całe ciasto jest wysokie na 8 cm.
Składniki:
500g malin (świeżych lub mrożonych)
6 łyżek cukru
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
ponad 200g podłużnych biszkoptów (200g plus ok. 2 sztuki)
trochę malin do dekoracji
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
Boki formy obłożyć biszkoptami obciętymi z jednej strony. Biszkopty powinny wystawać poza formę. Przygotowaną tortownicę odłożyć na bok.
Przygotować mus malinowy. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus malinowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do musu malinowego.
Mus wyłożyć do formy. Udekorować malinami. Ciasto wstawić do lodówki, aby mus stężał. (Wstawiłam na noc do lodówki).
A ja zastanawiam się czy można zrobić ten torcik w formie zwyklego tortu w rancie z folia rantowa i później nałożyć tynk . Chciałabym zrobić taki torcik do przedszkola dla dzieciaków na urodzinki syna :)
Witam mam mały problem po zrobieniu podanej ilości żelatyny i dodaniu jej do musu po upływie 2,5h w lodówce dalej mi nie tężeje dodałem dodatkową ilość żelatyny jednak dalej nie sztywniej mi mus czy zrobilem cos nie tak ?
Zostaw na dłużej w lodówce. Jeśli nie stężeje, to albo stara żelatyna albo przegrzana i staciła właściwości żelujące. Nie gotowałeś żelatyny z musem? Mus trzeba ściągnąć z pieca i do gorącego dodać żelatynę, ale już nie ogrzewać dalej.
(heart) wspaniałe ciasto wczoraj robiłam wychodzi super a wyglada nieziemsko 😄 biszkopty jak komuś twarde można moczyć w kawie pyszne połączenie polecam
Biszkopty zawsze warto czyms namoczyc,bo takie twarde wogole nie pasuja do reszty.Naprzyklad w herbacie meitowej,w lekkim alkoholu,w soku,co kto lubi.Ale NIE takie prosto z paczki
Mocno oszukana na wysokości, 8cm hmm... Ja mam teraz pół biszkoptów nie przykrytych masa, bo ciasto jest góra na 5cm z takiej ilości składników. Dodatkowo u mnie wyszło 19 herbatników na około a u Pani jest 22 także coś tu mocno nie pasuje....
Dlaczego oszukane ??? Wszytsko zalezy jakie s abiszkopty,ale zazwyczaj sa nawet dluzsze niz 8 cm.Poza tym zalezy czy najpierw ulozymy je na dole a potem te z boku (wtedy calosc bedzie wyzsza) czy najpierw te z boku a wypelnimy dol potem (wtedy bedzie nziej ale i tak swobodnie 8 cm)
A jakbym chciała zamiast malin i truskawek dodać mango. Czy jest Pani w stanie powiedzieć ile mniej więcej powinnam ich użyć i czy w ogóle coś wyjdzie z tego :-) dziękuję i pozdrawiam