Piankowy, malinowy mus, przygotowany na bazie malin, śmietanki i odrobiny żelatyny, jest nie tylko lekki jak chmurka, ale też przyjemnie orzeźwiający. Całość otulają klasyczne, podłużne biszkopty. W środku – różowa, puszysta pianka, która rozpływa się w ustach. Lekki i nie za słodki deser bez pieczenia, z wykorzystaniem malin.
Charlotte malinowa
to elegancki torcik, który zachwyca smakiem i wyglądem.
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm (Wysokość gotowego ciasta: ok. 8 cm):
500 g malin (świeżych lub mrożonych)
6 łyżek cukru
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (15 g)
500 ml słodkiej śmietanki 30– 36%, schłodzonej
ok. 200 g podłużnych biszkoptów
kilkanaście świeżych malin do dekoracji (do ok. 200g)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Na dnie formy ułożyć biszkopty, w razie potrzeby przycinając je tak, aby jak najlepiej wypełniły całą powierzchnię. Boki tortownicy wyłożyć biszkoptami, które zostały wyrównane z jednej strony – cukrową stroną na zewnątrz. (Ścięłam tylko zaokrągloną część biszkoptów). Przygotowaną tortownicę odstawić na bok.
Przygotować mus malinowy: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
W międzyczasie przełożyć maliny do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści, a maliny zmiękną.
Zdjąć garnek z palnika i zmiksować maliny blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Powstałe puree malinowe mocno podgrzać (nie gotować). Wlewać do napęczniałej żelatyny, mieszając dokładnie trzepaczką, aby żelatyna się rozpuściła.
Puree odstawić do przestudzenia, a następnie schłodzić w lodówce.
Gdy zacznie lekko tężeć (może to potrwać nawet godzinę – należy co jakiś czas sprawdzać i przemieszać trzepaczką), ubić śmietankę na sztywno i stopniowo wmieszać ją do chłodnego puree malinowego.
Gotowy mus wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.
Wierzch od razu udekorować świeżymi malinami.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (lub na całą noc), aby mus dobrze stężał.
A ja zastanawiam się czy można zrobić ten torcik w formie zwyklego tortu w rancie z folia rantowa i później nałożyć tynk . Chciałabym zrobić taki torcik do przedszkola dla dzieciaków na urodzinki syna :)
Witam mam mały problem po zrobieniu podanej ilości żelatyny i dodaniu jej do musu po upływie 2,5h w lodówce dalej mi nie tężeje dodałem dodatkową ilość żelatyny jednak dalej nie sztywniej mi mus czy zrobilem cos nie tak ?
Zostaw na dłużej w lodówce. Jeśli nie stężeje, to albo stara żelatyna albo przegrzana i staciła właściwości żelujące. Nie gotowałeś żelatyny z musem? Mus trzeba ściągnąć z pieca i do gorącego dodać żelatynę, ale już nie ogrzewać dalej.
(heart) wspaniałe ciasto wczoraj robiłam wychodzi super a wyglada nieziemsko 😄 biszkopty jak komuś twarde można moczyć w kawie pyszne połączenie polecam
Biszkopty zawsze warto czyms namoczyc,bo takie twarde wogole nie pasuja do reszty.Naprzyklad w herbacie meitowej,w lekkim alkoholu,w soku,co kto lubi.Ale NIE takie prosto z paczki
Mocno oszukana na wysokości, 8cm hmm... Ja mam teraz pół biszkoptów nie przykrytych masa, bo ciasto jest góra na 5cm z takiej ilości składników. Dodatkowo u mnie wyszło 19 herbatników na około a u Pani jest 22 także coś tu mocno nie pasuje....
Dlaczego oszukane ??? Wszytsko zalezy jakie s abiszkopty,ale zazwyczaj sa nawet dluzsze niz 8 cm.Poza tym zalezy czy najpierw ulozymy je na dole a potem te z boku (wtedy calosc bedzie wyzsza) czy najpierw te z boku a wypelnimy dol potem (wtedy bedzie nziej ale i tak swobodnie 8 cm)
A jakbym chciała zamiast malin i truskawek dodać mango. Czy jest Pani w stanie powiedzieć ile mniej więcej powinnam ich użyć i czy w ogóle coś wyjdzie z tego :-) dziękuję i pozdrawiam