Charlotte z musem malinowym

38 Komentarzy
Charlotte z musem malinowym

Piankowy, malinowy mus, przygotowany na bazie malin, śmietanki i odrobiny żelatyny, jest nie tylko lekki jak chmurka, ale też przyjemnie orzeźwiający. Całość otulają klasyczne, podłużne biszkopty. W środku – różowa, puszysta pianka, która rozpływa się w ustach. Lekki i nie za słodki deser bez pieczenia, z wykorzystaniem malin.

Charlotte malinowa

to elegancki torcik, który zachwyca smakiem i wyglądem.

Składniki na tortownicę o śr. 20 cm (Wysokość gotowego ciasta: ok. 8 cm):

  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 6 łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (15 g)
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30– 36%, schłodzonej
  • ok. 200 g podłużnych biszkoptów
  • kilkanaście świeżych malin do dekoracji (do ok. 200g)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Na dnie formy ułożyć biszkopty, w razie potrzeby przycinając je tak, aby jak najlepiej wypełniły całą powierzchnię. Boki tortownicy wyłożyć biszkoptami, które zostały wyrównane z jednej strony – cukrową stroną na zewnątrz. (Ścięłam tylko zaokrągloną część biszkoptów). Przygotowaną tortownicę odstawić na bok.

2

  1. Przygotować mus malinowy: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  2. W międzyczasie przełożyć maliny do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści, a maliny zmiękną.

3

  1. Zdjąć garnek z palnika i zmiksować maliny blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.

4

  1. Powstałe puree malinowe mocno podgrzać (nie gotować). Wlewać do napęczniałej żelatyny, mieszając dokładnie trzepaczką, aby żelatyna się rozpuściła.

5

  1. Puree odstawić do przestudzenia, a następnie schłodzić w lodówce.

6

  1. Gdy zacznie lekko tężeć (może to potrwać nawet godzinę – należy co jakiś czas sprawdzać i przemieszać trzepaczką), ubić śmietankę na sztywno i stopniowo wmieszać ją do chłodnego puree malinowego.

7

  1. Gotowy mus wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.
  2. Wierzch od razu udekorować świeżymi malinami.

8

  1. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (lub na całą noc), aby mus dobrze stężał.
Kuchnia

Kuchnia:

Francuska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Charlotte z musem malinowym Charlotte z musem malinowym Charlotte z musem malinowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 miesięcy temu
    Mozna zrobić czekoladowy mus? Ma pani przepis :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gos · 2 lat temu
    Czy można użyć mrożonych jagód i zrobić wersje jagodowa? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 2 lat temu
    Dziękuję za przepis. Ciasto pyszne i i łatwe do zrobienia. Moja wersja była  z truskawkami. Wygląd zachęca do zjadzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Witam, czy mrożone maliny należy najpierw rozmrozić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie trzeba. Z cukrem przełożyć je do garnka i powoli na niedużej mocy palnika mieszać i one się rozmrożą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zdzisia · 2 lat temu
    Najlepsza strona, wszystkie ciasta mi wychodzą a to jedno z nich pychotka😋jeszcze nie ma nikogo w domu ale już wiem ze zniknie w mig ☕️😄😄😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    A ja zastanawiam się czy można zrobić ten torcik w formie zwyklego tortu w rancie z folia rantowa i później nałożyć tynk . Chciałabym zrobić taki torcik do przedszkola dla dzieciaków na urodzinki syna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Czy można użyć tego kremu do przełożenia biszkoptu na torcie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Radek · 3 lat temu
    Witam mam mały problem po zrobieniu podanej ilości żelatyny i dodaniu jej do musu po upływie 2,5h w lodówce dalej mi nie tężeje dodałem dodatkową ilość żelatyny jednak dalej nie sztywniej mi mus czy zrobilem cos nie tak ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Zostaw na dłużej w lodówce. Jeśli nie stężeje, to albo stara żelatyna albo przegrzana i staciła właściwości żelujące. Nie gotowałeś żelatyny z musem? Mus trzeba ściągnąć z pieca i do gorącego dodać żelatynę, ale już nie ogrzewać dalej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    D. · 3 lat temu
    (happy)Mam takie pytanie, ile wcześniej przed imprezą robiłyście ten torcik? (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga K · 4 lat temu
    (heart) wspaniałe ciasto wczoraj robiłam wychodzi super a wyglada nieziemsko 😄 biszkopty jak komuś twarde można moczyć w kawie pyszne połączenie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vito · 4 lat temu
    Biszkopty zawsze warto czyms namoczyc,bo takie twarde wogole nie pasuja do reszty.Naprzyklad w herbacie meitowej,w lekkim alkoholu,w soku,co kto lubi.Ale NIE takie prosto z paczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalie · 4 lat temu
    Mocno oszukana na wysokości, 8cm hmm... Ja mam teraz pół biszkoptów nie przykrytych masa, bo ciasto jest góra na 5cm z takiej ilości składników. Dodatkowo u mnie wyszło 19 herbatników na około a u Pani jest 22 także coś tu mocno nie pasuje....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      vito · 4 lat temu
      Dlaczego oszukane ??? Wszytsko zalezy jakie s abiszkopty,ale zazwyczaj sa nawet dluzsze niz 8 cm.Poza tym zalezy czy najpierw ulozymy je na dole a potem te z boku (wtedy calosc bedzie wyzsza) czy najpierw te z boku a wypelnimy dol potem (wtedy bedzie nziej ale i tak swobodnie 8 cm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 5 lat temu
    moja ola ma 11 lat sama ułożyła biszkopty i nic jej nie zjeżdżało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Witam serdecznie. Nie wie Pani może ile by trzeba było dać żelatyny w listkach? Niestety w sklepie dostałam tylko taką.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Stosuję przelicznik: 1 listek żelatyny= ¾ łyżeczki żelatyny w proszku, czyli w tym przepisie potrzeba 8 listków ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 5 lat temu
    Ile trzeba obciąć biszkopta? Centymetr czy więcej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Gdzie dostanę takie biszkopty jak na zdjęciu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Gabara Stępowska · 5 lat temu
    Czy można żelatynę zastąpić agarem? W jakiej proporcji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    A jakbym chciała zamiast malin i truskawek dodać mango. Czy jest Pani w stanie powiedzieć ile mniej więcej powinnam ich użyć i czy w ogóle coś wyjdzie z tego :-) dziękuję i pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Myślę, że proporcje będą takie jak w przypadku malin. Odpuściłabym tylko pierwsze zagotowanie i od razu zmiksowałabym mango z cukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 6 lat temu
    Czy można zastąpić maliny truskawki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 6 lat temu
    Ja zrobiłem bez ciastek po bokach, nie chciały mi się ułożyć te ciastka, zjeżdżały mi cały czas, ale pyszny był ❤️