
Ucierane ciasto z rabarbarem i marcepanem
To klasyczne ucierane ciasto, ale z małym twistem – dodatkiem masy marcepanowej. Delikatne, puszyste, lekko wilgotne ciasto, które idealne pasuje do popołudniowej kawy, weekendowy deser albo po prostu wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego i sezonowego. Kwaśny rabarbar przyjemnie kontrastuje ze słodyczą ciasta, a jego różowe kawałki pięknie prezentują się w wypieku.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto ucierane:
- 500 g rabarbaru (może być trochę mniej)
- 100 g masy marcepanowej
- 125 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 125 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. (Nie trzeba go obierać).
- Marcepan pokroić na małe kawałeczki. Masło (lub margarynę) miksować z marcepanem na najwyższych obrotach przez około 10 minut, aż powstanie jasna, kremowa masa. (Drobne kawałeczki marcepanu mogą być miejscami jeszcze widoczne).

- Następnie, cały czas miksując, dodać cukier i cukier waniliowy. Miksować, aż składniki się połączą. Kolejno dodawać jajka – jedno po drugim. Każde jajko miksować przez co najmniej ½ minuty.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Następnie, cały czas miksując na niskich obrotach, dodać mąkę z proszkiem w dwóch porcjach. Miksować tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
- Kawałki rabarbaru powciskać w ciasto – głęboko tak, aby na wierzchu było widoczne jedynie cięcie. Od brzegu formy pozostawić trochę wolnego odstępu. (Bardzo efektownie wygląda rabarbar ułożony w okrąg).
Po lewo: utarte masło z masą marcepanową, cukrami i jajkami.

- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C) przez ok. 45 minut – do tzw. suchego patyczka. (Po ok. 30 minutach pieczenia, jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić, można przykryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do góry).
- Upieczone ciasto wyciągnać z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Przepis pochodzi z książki Dr. Oetkera "Mode Torten".
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 12 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
