Ciasto ucierane z rabarbarem

10 Komentarzy

Ciasto ucierane z rabarbarem

Szybkie ciasto ucierane z zatopionymi w nim kawałkami rabarbaru. Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 500g rabarbaru*
  • 100g masy marcepanowej
  • 125g masła lub margaryny
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o około 2cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
  2. Marcepan pokroić na malutkie kawałki. Masło (margarynę) zmiksować z marcepanem na najwyższych obrotach. Dalej miksując dodawać cukier i cukier waniliowy. Tak długo miksować, aż składniki się połączą. Kolejno dodać po jednym jajku. Każde jajko miksować co najmniej ½ min. (Miksowałam dłużej, aby jajka dobrze się ubiły).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  4. Miksując dalej na średnich obrotach, dodać mąkę z proszkiem w dwóch porcjach. Miksować do połączenia składników.
  5. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Kawałki rabarbaru powciskać w ciasto, głęboko tak, aby widoczne było tylko cięcie. Pozostawić 2cm odstępu od brzegu formy. (Ładnie wygląda rabarbar ułożony wkoło).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego. 

Uwaga:
*Rabarbar pokroiłam na kawałki ok. 1,5cm i zużyłam tylko 250g rabarbaru.

Przepis pochodzi z książki Dr. Oetkera „Mode Torten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

 

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Ciasto proste i pyszne 😀Tylko nie dałam marcepanu, miałam tylko 250 g rabarbaru , ale wystarczyło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Florentyna · 11 lat temu
    Ja dodaje jeszcze połowę tych składników bo mam wrażenie że za mało jest.. i nie piekę w tortownicy tylko na zwykłym blaszaku :)) Ale ciasto pycha!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Maverick[/b] raczej dowolnym. Większe owoce jak np. jabłka, gruszki pokrój na nieduże kawałki lub plasterki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maverick · 12 lat temu
    Mam pytanie! Jakim owocem można zamienić rabarbar?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Reno[/b] możesz go pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rena · 12 lat temu
    Czy marcepan jest konieczny? Czy można go pominąć lub ew. czymś zastąpic?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiewióra · 12 lat temu
    Lubimy takowe baaardzo!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie@angiesrecipes · 12 lat temu
    This looks so pretty!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Piękne zdjęcia i smakowite ciasto. Wygląda tak delikatnie. Super:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 12 lat temu
    bardzo mnie zachęca połączenie smaku ;]
    wygląda bardzo ładnie.