Ciasto ucierane z rabarbarem

10 Komentarzy
Ciasto ucierane z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem i marcepanem

To klasyczne ucierane ciasto, ale z małym twistem – dodatkiem masy marcepanowej. Delikatne, puszyste, lekko wilgotne ciasto, które idealne pasuje do popołudniowej kawy, weekendowy deser albo po prostu wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego i sezonowego. Kwaśny rabarbar przyjemnie kontrastuje ze słodyczą ciasta, a jego różowe kawałki pięknie prezentują się w wypieku.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto ucierane:

  • 500 g rabarbaru (może być trochę mniej)
  • 100 g masy marcepanowej
  • 125 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. (Nie trzeba go obierać).
  3. Marcepan pokroić na małe kawałeczki. Masło (lub margarynę) miksować z marcepanem na najwyższych obrotach przez około 10 minut, aż powstanie jasna, kremowa masa. (Drobne kawałeczki marcepanu mogą być miejscami jeszcze widoczne).

2

  1. Następnie, cały czas miksując, dodać cukier i cukier waniliowy. Miksować, aż składniki się połączą. Kolejno dodawać jajka – jedno po drugim. Każde jajko miksować przez co najmniej ½ minuty.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Następnie, cały czas miksując na niskich obrotach, dodać mąkę z proszkiem w dwóch porcjach. Miksować tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
  4. Kawałki rabarbaru powciskać w ciasto – głęboko tak, aby na wierzchu było widoczne jedynie cięcie. Od brzegu formy pozostawić trochę wolnego odstępu. (Bardzo efektownie wygląda rabarbar ułożony w okrąg).

Po lewo: utarte masło z masą marcepanową, cukrami i jajkami.

3

  1. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C) przez ok. 45 minut – do tzw. suchego patyczka. (Po ok. 30 minutach pieczenia, jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić, można przykryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do góry).
  2. Upieczone ciasto wyciągnać z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki Dr. Oetkera "Mode Torten".

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto ucierane z rabarbarem Ciasto ucierane z rabarbarem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Ciasto proste i pyszne 😀Tylko nie dałam marcepanu, miałam tylko 250 g rabarbaru , ale wystarczyło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Florentyna · 12 lat temu
    Ja dodaje jeszcze połowę tych składników bo mam wrażenie że za mało jest.. i nie piekę w tortownicy tylko na zwykłym blaszaku :)) Ale ciasto pycha!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Maverick[/b] raczej dowolnym. Większe owoce jak np. jabłka, gruszki pokrój na nieduże kawałki lub plasterki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maverick · 12 lat temu
    Mam pytanie! Jakim owocem można zamienić rabarbar?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Reno[/b] możesz go pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rena · 13 lat temu
    Czy marcepan jest konieczny? Czy można go pominąć lub ew. czymś zastąpic?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiewióra · 13 lat temu
    Lubimy takowe baaardzo!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie@angiesrecipes · 13 lat temu
    This looks so pretty!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Piękne zdjęcia i smakowite ciasto. Wygląda tak delikatnie. Super:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    bardzo mnie zachęca połączenie smaku ;]
    wygląda bardzo ładnie.