Sernik gotowany

59 Komentarzy

sernik gotowany

Sernik ekspresowy w przygotowaniu i prosty do zrobienia. Do jego przygotowania nie musimy włączać piekarnika. Tym różni się od klasycznego sernika, że jest gotowany, a nie pieczony. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Oczywiście musi jeszcze poleżeć najlepiej przez noc w lodówce, ale pracy nie ma już przy nim więcej. To jest najszybsza wersja tego sernika. W bogatszej wersji możecie upiec trzy placki kruche i przełożyć je gorącą masą serową.

Sernik jest bardzo smaczny i mocno kremowy, przez co niestety ciężko się go kroi. Klei się mocno do noża. Nie jest jednak źle. Da się ukroić, jak widzicie na zdjęciach, ale nie jest to takie łatwe.
Jeśli macie świeże truskawki czy maliny, to warto je zmiksować z cukrem do smaku. Taki owocowy mus będzie dobrze pasował do sernika.

Składniki:

  • 1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka*
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • herbatniki lub biszkopty

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki lub biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). 
  2. Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy.
  3. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
  4. Gorącą masę wylać do formy. Pozostawić go ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego.

* Jeśli ktoś piecze na niemieckich produktach to polecam Schichtkäse. Quark w tym przypadku będzie za rzadki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

sernik gotowany

sernik gotowany

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinga · 12 lat temu
    ser w wiadereczku-małe wiadereczko czy duże i jaki smak jego dać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Edyto[/b] należy wsypać sam proszek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    Witam czy ten budyn wspypac do tego sera czy najpierw go rozpuscic w mleku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Ja rozmącam budyń w o,5 szklanki mleka i wlewam do masy, mieszając i wtedy nie ma grudek. Mozna też upiec biszkopt, przeciąć go wzdłuż, nasączyć woda z cytryna i np. alkoholem i gorąca masę serową wylać na biszkopt i natychmiast przykryć drugą polową biszkoptu. Ściąć nadmiar masy serowej, wyrównać brzegi, nasączyć wierzchnią cześć biszkoptu, ukształtować i odstawić do ostygnięcia. Jak ostygnie, całość pokryć czekoladową polewą. Mozna ozdobić posypką lub wiórkami lub czym kto chce :-) Jest przepyszne i wygląda jak tort :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aska[/b] możesz zmiksować. Dodaj zwykły budyń na 500ml mleka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aska · 12 lat temu
    hej. czy mozna zmiksowac mikserem aby nie powstaly grudki z budyniu no i jaki powinien byc budyn na pol litra mleka czy na 3/4.prosze o odp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kasiu[/b] możesz zmiksować.
    [b]Agnieszko[/b] tak, ale powinnaś go zmielić. Jeśli uda Ci się przecisnąć go przez praskę to możesz też tak zrobić. Powinnaś otrzymać gładką masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 12 lat temu
    nie chodzi mi o taki prawdziwy ser taki wiejski czy może taki być???????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 12 lat temu
    chce zrobić ten sernik ale boje się że powstaną mi grudki jak dodam budyń i wpadłam na taki pomysł czy jak dodam budyń moge zmikserować mase mikserem nic się nie stanie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] o jakim serze mówisz?chodzi Ci o serek wiejski, taki ziarnisty? Taki raczej się nie nadaje. Jest też twaróg wiejski "Piątnicy" i ten jest dobry tylko musi być zmielony. Jeśli nie masz maszynki to polecam ser z wiaderka.
    Czas do zagotowania masy wynosi (w zależności od temperatury kuchenki jaki ustawisz) ok. 5- 10min.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 12 lat temu
    mam w domu ser taki wiejski czy moge taki użyć? i czy musze go mielić przez maszynked bo nie mam tylko mam taką praske czy moge przez tą praske? i ile mija czasu odb postawienia sera na gazie do zagotowania? Prosze o odp.Z góry dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 12 lat temu
    czy zamiast masła moge dać margaryne np.palme?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 12 lat temu
    Rewelacja, serniczek kremowy, aż się rozpywa w ustach:) wczoraj robiam też z sera z Lidla i wyszedl rewelacyjnie:) dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Bosko wygląda! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 12 lat temu
    o kurczę, jaki kremowy! widać, że rozpływa się w ustach, jest aksamitny i delikatny.
    piękne zdjęcia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchenny bałagan · 12 lat temu
    Fajny przepis i piękny talerzyk :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 12 lat temu
    Robiłam taki sernik z sera wiaderkowego z Lidla, nie udał się, ale dodałam dwie łyżki kaszy manny i upiekłam, nawet dobry i zgęstniał