Sernik gotowany

59 Komentarzy

sernik gotowany

Sernik ekspresowy w przygotowaniu i prosty do zrobienia. Do jego przygotowania nie musimy włączać piekarnika. Tym różni się od klasycznego sernika, że jest gotowany, a nie pieczony. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Oczywiście musi jeszcze poleżeć najlepiej przez noc w lodówce, ale pracy nie ma już przy nim więcej. To jest najszybsza wersja tego sernika. W bogatszej wersji możecie upiec trzy placki kruche i przełożyć je gorącą masą serową.

Sernik jest bardzo smaczny i mocno kremowy, przez co niestety ciężko się go kroi. Klei się mocno do noża. Nie jest jednak źle. Da się ukroić, jak widzicie na zdjęciach, ale nie jest to takie łatwe.
Jeśli macie świeże truskawki czy maliny, to warto je zmiksować z cukrem do smaku. Taki owocowy mus będzie dobrze pasował do sernika.

Składniki:

  • 1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka*
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • herbatniki lub biszkopty

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki lub biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). 
  2. Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy.
  3. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
  4. Gorącą masę wylać do formy. Pozostawić go ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego.

* Jeśli ktoś piecze na niemieckich produktach to polecam Schichtkäse. Quark w tym przypadku będzie za rzadki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

sernik gotowany

sernik gotowany

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] czerwone? to pewnie od tego soku malinowego ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magdalena · 11 lat temu
    wyszło super :)! dodałam kiwi i kroplę soku malinowego, pięknie wygląda i czeka w lodówce na jutro, ale już musiałam spróbować.
    Podczas gotowania w masie pojawiły się małe czerwone plamki - co to mogło być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Serniczek wyszedł naprawdę fajnie . Dobrze że dodałam jagody , bo dodały kwaśnego smaku - następnym razem zmniejszę ilość cukru bo wolę mniej słodkie wypieki. Galaretka wyszła super i serniczek fajnie wyglądał . Na pewno zrobię go po raz kolejny - jest bardzo prosty w przygotowaniu i baaaaardzo szybko się robi ! I to jest super ! Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis ! Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] tak, możesz tak zrobić. Galaretkę można wylać jak zaczyna tężeć. Jeśli masa serowa dokładnie przylega do formy i nie ma szczelin to możesz wylać również płynną, chłodną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Zamierzam biszkopty posypać czarnymi jagodami , mam mrozone . Na to wylać masę serową . Na wierzch wylać po ostygnięciu sera. Czy myśli pani że to dobry pomysł ? Proszę jeszcze o radę jak wylewać galaretkę na ciasto , bo przyznam szczerze zawsze się boję że za rzdką albo za gęstą wylewam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] pewnie, że możesz dać budynie czekoladowe. Gdyby kolor był za blady możesz dodać jeszcze troszkę kakao lub wmieszać posiekaną czekoladę tak jak zrobiłam to tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-desery/449-przepis-na-deser-serowy"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis. Robiłam serniczek w formie tortu:) Mąż był zachwycony. Nie byłabym sobą gdybym nie modyfikowała.Do masy dodałam 200 g mała i 3 budynie. Serniczek nie stracił na smaku a kroi się rewelacyjnie;)Boki i górę obsypałam potartą czekoladą. W przyszłości mam zamiar dodać budynie czekoladowe.Jak Pani myśli wyjdzie coś z tego?
    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Bardzo dziękuje za podpowiedz!Będę próbować go uratować, a jak nie to zrobię ten deserek,również wygląda smakowicie! ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdo[/b] jeśli masa Ci w ogóle nie zgęstniała to przełóż wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Jeśli będzie trzeba dodaj więcej budyniu lub skrobię ziemniaczaną. Możesz skorzytać również z tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-desery/449-przepis-na-deser-serowy"]Kliknij na ten link[/url] tu konsystencja sera nie musi być idealna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Ratunku!! ;) mój ser pływa w tortownicy... co zrobić jeśli się nie zastygł ? da się go jakoś uratować ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita66 · 11 lat temu
    Jak patrzę na to zdjęcie to mi ślina cieknie po brodzie :-)
    Uwielbiam serniki w każdej postaci, do tego jeszcze ten smakowity syrop...mniam.
    Szkoda, że nie ma jeszcze polskich truskawek, ale syrop truskawkowy też podkreśli smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Weroniko[/b] w ostateczności możesz zrobić bez spodu. Możesz również rozlać tę masę serową do pucharków i podawać w formie deseru.
    Przelicznik foremek znajdziesz po lewej stronie w menu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 11 lat temu
    Czy zamiast zrobić ten sernik w tortownicy moge go zrobić w blaszce? A jeżeli tak to jakie wymiary?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 11 lat temu
    Mam takie pytanie:A czy może być bez spodu (bez biszkoptów ani herbatników), bo akurat nie mam :(???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pau · 11 lat temu
    CUDOWNY! dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. A na wierzch brzoskwinie. Całość polałam białą czekoladą! Rozpływał się w ustach...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Sylwio[/b] tak, można :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    Czy można jeszcze na wierzch położyć truskawki i zalać galaretką?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agato[/b] mój wyszedł również mocno kremowy, mazisty :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    wczoraj robiłam i jest pyszny. ja użyłam serka z biedronki vitello- naturalnego. Wyszło bardzo kremowe na Twoim zdjeciu Joanno widać ze sernik jest twardszy wiec nastepnym razem dodam z łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Na wierzch sernika nałożyłam niewielkie porcje dzemu brzoskwiniowego z dużymi kawałkami owoców. Pycha!!! Latwy i szybki bede go robic czesto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kingo[/b] 1kg sera (z wiaderka lub nie), czystego bez dodatków.