Ciasto balowe

117 Komentarzy

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140 g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Czy krakersy są solone, czy bez soli?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Czy masę budyniową można zrobić szybciej (tzn dzień przed złożeniem warstw) i przechować w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Można. Przed użyciem należy wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki, aby ociepliła się do temp. pokojowej, a nastętnie wymieszać lub krótko zmiksować. Jednak istnieje niebezpieczeństwo zwarzenia. Osobiście przygotowuję masy na świeżo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Czy przepis jest do zrobienia w thermomixie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 3 lat temu
    Czy ciasto wyjdzie na blaszce 21x36 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Czy można zrobić jakiś inny poncz ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, a jaki chcesz? Bedzie pasować woda i sok z cytryny, herbata czarna, kawa, czy poncz alkoholowy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Dziękuję to już wiem. No ja juz kupiłam ta masę gotowa i te mleko. No to zrobię z gotowego już. Dziękuję. Jutro będę piekła do szkoły. Mam nadzieję że wyjdzie równie dobrze jak wygląda u Pani na zdjeciu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Trochę nie rozumiem z tym mlekiem w puszce to jak mam zrobic czemu gotować? I z tego mleka sie robi masę budyniową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Mam pytanie: czy bita śmietana ze śmietan-fix "udźwignie" jeden blat biszkoptu z masą? Chcę zrobić to ciasto jako tort, i kusi mnie zamienić kolejność warstw, żeby zakończyć masą maślaną, na której oprze się wykończenie z masy cukrowej.
    Byłby biszkopt, masa maślana/budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bit śmietana i dopiero drugi blat biszkoptu i reszta masy budyniowej. Utrzyma się czy raczej bita śmietana wypłynie? Z
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    Bardzo dobry budyń. Ja zrobiłam ciemny biszkopt i nasączyłam kawa. Dałam też masę kajmakowa=tiramisu. Wyszło super ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 7 lat temu
    Witam chciałam zapytać czy do masy bydyniowej nie dodaje się mąki ziemniaczanej???:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 8 lat temu
    Witam, czy to ciasto można zrobic w formie tortu? na tortownicy 30cm? z gory dziekuje za odpowiedz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Można, tylko musisz przyciąć/ pokruszyć herbatniki, żeby pasowały do formy. Proszę skorzystać z przelicznika: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"Przelicznik form do pieczenia"[/url] i przeliczyć ilość składników na tortownicę o śr. 30cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 8 lat temu
    Dzięki za super przepis, ciasto jest po prostu przeeeeepyszne :D
    Ja do posypania użyłam białej czekolady o smaku karmelowym ze słonymi orzeszkami i to chyba był dobry wybór bo fajnie podkreśliło smak całości :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 8 lat temu
    Witam jakmam ubic smietane z fixem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Ewo[/b] konieczne nie jest, tylko przeze mnie zalecane. Oczywiście możesz zrezygnować z ponczu, jak chcesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 8 lat temu
    Czy potrzebne jest nasączenie biszkopta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Rosi[/b] budyń ma być gęsty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia Walkow · 8 lat temu
    Dzien dobry
    Chyba popelnilam blad.
    Budyn jest bardzo fest. Przes to tez Masa wyszla mi za gesta.
    Jak to zmienic ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] na tarce do warzyw, na bocznej, węższej ściance.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 9 lat temu
    jak starła Pani czekoladę, że tak ładnie wygląda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Paulino[/b] możesz zrobić dowolną masę budyniową jak chcesz, nawet z dodatkiem budyniu w proszku. (W 3bit również nie używam budyniu w proszku ;-))