Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.
Składniki: Biszkopt:
4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
250 g masła, temperatura pokojowa
Poncz:
ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
ok. 140 g herbatników (20sztuk)
niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie biała)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.
Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.
Można. Przed użyciem należy wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki, aby ociepliła się do temp. pokojowej, a nastętnie wymieszać lub krótko zmiksować. Jednak istnieje niebezpieczeństwo zwarzenia. Osobiście przygotowuję masy na świeżo.
Dziękuję to już wiem. No ja juz kupiłam ta masę gotowa i te mleko. No to zrobię z gotowego już. Dziękuję. Jutro będę piekła do szkoły. Mam nadzieję że wyjdzie równie dobrze jak wygląda u Pani na zdjeciu ;)
Mam pytanie: czy bita śmietana ze śmietan-fix "udźwignie" jeden blat biszkoptu z masą? Chcę zrobić to ciasto jako tort, i kusi mnie zamienić kolejność warstw, żeby zakończyć masą maślaną, na której oprze się wykończenie z masy cukrowej.
Byłby biszkopt, masa maślana/budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bit śmietana i dopiero drugi blat biszkoptu i reszta masy budyniowej. Utrzyma się czy raczej bita śmietana wypłynie? Z
Można, tylko musisz przyciąć/ pokruszyć herbatniki, żeby pasowały do formy. Proszę skorzystać z przelicznika: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"Przelicznik form do pieczenia"[/url] i przeliczyć ilość składników na tortownicę o śr. 30cm.
Dzięki za super przepis, ciasto jest po prostu przeeeeepyszne :D
Ja do posypania użyłam białej czekolady o smaku karmelowym ze słonymi orzeszkami i to chyba był dobry wybór bo fajnie podkreśliło smak całości :)