Ciasto balowe

117 Komentarzy

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140 g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 12 lat temu
    czy takie cudowne ciasto można zrobić bez problemu w kształcie tortu, wykorzystując dosyć dużą tortownicę? czy należałoby w takim wypadku jakoś je zmodyfikować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Do Joasi: Jeśli chodzi o wyciaganie z blachy zwyklej tez nie ma problemu ja w takiej wlasnie pieklam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Krusiu[/b] ciasto kroi sie dobrze. Z wyciąganiem też nie powinnaś mieć większego problemu. Najbardziej lubię formy z odpinanym brzegiem, wtedy w ogóle odpada problem z wyciąganiem ciasta z formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krusia · 12 lat temu
    Ciasto wygląda cudnie, mam tylko obawę czy nie będzie problemu z krojeniem na kawałki i wyciąganiem ciasta z blachy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anulka · 12 lat temu
    Więc placuszek stoi w lodówce,czeka na gości:) Jedynie mam takie zastrzezenie, iz bardzo kiepsko się rozsmarowuje masa krówkowa.Ale co tam,efekt końcowy się liczy najbardziej!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Anulko[/b] jeśli tylko się nie przypalił to możesz go spokojnie użyć ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anulka · 12 lat temu
    Joanna, przetrzymalam biszkopt w piekarniku o jakieś 10 minut za dlugo:(((
    Jest dosyć suchy. Zastanawiam się czy jesli nasączę i posmaruje jak należy, to może zmięknie do niedzieli i goście nie zauważą ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Kolejne ciasto które zrobiłam i poprostu miodzio, pyszne POLECAM!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Marto[/b] do mas polecam prawdziwe masło tj. bez dodatku oleju. Masło łaciate extra jest dobre. Jeśli nie przeszkadza Ci w masie smak margaryny to "Kasia" też może być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martak. · 12 lat temu
    Witam.
    Chcę zrobić to ciasto balowe, ale mam jedno dręczące mnie pytanie - odnośnie jakiego typu "masła" mam użyć?
    Czy to chodzi o margarynę " Kasia" czy o prawdziwe masło np. "Łaciate 83%".
    Niech mi ktoś podpowie, bo nie chcę zepsuć już na starcie takiego apetycznego ciacha :-)
    Dziękuję z góry za pomoc! Pozdrawiam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    To ciasto jest przebojem :D nieustannie je piekę na różne okazje, wszyscy się domagają. W pracy też zrobilo furrore :)) pozdrawiam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Klaudio[/b] następnym razem dodaj więcej mąki. Ja daję łyżkę z wielką górką, ile się maksymalnie da ;-) Jedna łyżka kopiata ma 20g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    Walasnie zrobilam to ciasto. Mam tylko jedno pytanie-watpliowsc; krem budyniowy wyszedl mi strasznie rzadki. Dlaczego tak moglo sie stac? wczesniej robilam krolewiec i tamten krem (z dwoch rodzajow mąki) byl gesty. A teraz bardzo lejący. Budyń dobrze polaczyl sie z maslem, tylko ta konsystencja :( pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Ciasto gotowe , włożone do lodówki , już nie mogę doczekać się jutra :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asieńko[/b] powinna być lekko ciepła lub zimna. Lekko ciepłą łatwiej jest rozsmarować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieńka · 12 lat temu
    a mam jeszcze jedno pytanie ;) jak nakladam warstwe tej masy z mleka to ma byc ostudzone czy cieple ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieńka · 12 lat temu
    dziękuje za szybką odpowiedz . :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asieńko[/b] tak, mleko należy gotować 3 godz. (patrz punkt 1).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieńka · 12 lat temu
    czesc . kupilam mleko slodzone pasteryzowane czy musze go gotowac ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Wybrałam ten przepis ze względu na apetyczne zdjęcie :) Ciasto wyszło fantastyczne,smaczne,z lekką nutą kwasku,a to za sprawą ponczu z soku pomarańczowego. Pracochłonne,ale opłaca się zrobić. Gościom smakowało od pierwszego do ostatniego kęsa:) I naprawdę rozpływa się w ustach :) mniammm...